Zrenjanin domaćin 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održaće se i ove godine u našem gradu, najavio je danas direktor zrenjaninskog pozorišta Toša Jovanović” Ivan Francuski.
 
Grad Zrenjanin prepoznao je važnost te pozorišne smotre i kao prethodnih godina pružio podršku organizaciji, zajedno sa AP Vojvodinom i Republikom Srbijom. 
 
Tako će Zrenjanin i Narodno pozorište „Toša Jovanović”, drugu godinu zaredom, biti domaćin, od 12. do 18. aprila, najboljim dramskim i lutkarskim predstavama vojvođanskih pozorišta u proteklih godinu dana, u selekciji Slobodana Savića, kritičara, novinara i urednika radijskih i televizijskih emisija o pozorištu i pozorišnim stvaraocima.
 
 
 
Tim povodom održana je danas konferencija za novinare na kojoj su o značaju festivala i programu, pored direktora Francuskog govorili i Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, kao i Goran Kovačević, vlasnik Kompanije "Gomeks", koji je istakao da je ta kompanija i ove godine marketinški sponzor festivala.
 
Na pres konferenciji danas je i svečano potpisan ugovor o donatorstvu između pozorišta i kompanije "Gomeks". 
 
 
 
Na ovom Festivalu, 69. po redu, koji se održava pod sloganom "Pozorište u stigmatizovanom društvu", nastupiće Narodno pozorište "Toša Jovanović", Pozorište mladih (Novi Sad), Narodno pozorište Subotica, Srpsko narodnog pozorište (SNP), Novo­sadsko pozorište/Ujvideki sinhaz, Narodno pozorište Sombor, kao i Dečje pozorište Subotica.
 
PROGRAM FESTIVALA:
 

petak, 12. april
19h: otvaranje 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine
20h: mjuzikl „Bilo jednom u Banatu“ - po priči Legenda o pozorištu I. Bojovića, autori teksta Ž.Mijanović i V.Lazić/r. V.Lazić, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin
 
subota, 13. april
10h: „Carski pevači“ - S.Lule Stanković/r. S.Lule stanković, koreditelj I.Tot, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin
19h: „Zatvorenik i šestoprsti” - Viktor Peljevin/r. Dimitrij Vihreckij, Pozorište mladih, Novi Sad
 
nedelja, 14. april
20h „Lisistrata“ - Aristofan/r. Jovana Tomić, Narodno pozorište Subotica
 
ponedeljak, 15. april
11h: „Izvini, mama“ - po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve/r. Todor Valov, Dečje pozorište Subotica (Scena na srpskom jeziku)
13h: „Tiritarka hargatar“ - Dečje pozorište Subotica (Scena na mađarskom)
20h: „Veštice iz Salema“ - Artur Miler/r. Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
 
utorak, 16. april
20h: „Hasanaginica“ - po motivima drame Ljubomira Simovića/r. Andraš Urban, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz
 
sreda, 17. april
11h: „Konjski zubić u našeg cara“ - Miodrag Milovanov/r. Đurđa Tešić, Narodno pozorište Sombor
20h: „Tartif“ - po motivima originalne Molijerove drame/r. Igor Vuk Torbica, Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište 

četvrtak, 18. april
19h: Dodela nagrada 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine
20h: predstava u čast nagrađenih „Dopler“ - Erlend Lu/r. Aleksandar Popovski, Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad
 
 
 
 
Pored toga, festival će imati i svoj prateći program:
 
petak, 12. april
- izložba „Lutka u fokusu” - fotografski projekat Pozorišnog muzeja Vojvodine i Visoke tehnička škola strukovnih sudija u Novom Sadu, otvaranje u 19 h u foajeu Pozorišta.
 
subota, 13. april
- Promocija knjige Zorana Slavića „U magiji pozorišne stvarnosti” u 17.30 h na Kamernoj sceni „Todor Manojlović”. Govore autor i Stanko Šajtinac.
 
ponedeljak, 15. april
- Promocija izdanja o Srpskom narodnom pozorištu u 18 h na Kamernoj sceni „Todor Manojlović”
- Marina Tatić Lozjanin, „Sećanje na staru kuću"
- Marko Maletin, „Suton vojvođanske pozorišne tradicije"
- Pavle Jeftić, „Dnevnik predstava novosadskih pozorišta 1919-1941"
Govore Zoran Đerić i urednik izdanja „Iz istorije našeg pozorišta" Aleksandar Milosavljević.
 
utorak, 16. april
- „Paralelna istorija teatra“ Milana Mađareva u 18.30 h na Kamernoj sceni „Todor Manojlović”. Govore autor i Stanko Šajtinac.