Danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom

Odavanjem počasti borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u našem gradu, danas je obeležena 74. godišnjica od pobede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na “Starom kontinentu”. 
 
 
 
Obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu prisustvovao je i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Nikolaj Pamilujko. Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin priredili su prijem za visokog gosta, a prijemu su prisustvovali i predstavnici Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Centra Ministarstva odbrane i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. Nikolaj Pamilujko potom je odao počast svojim sunarodnicima i položio venac na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije u spomen-parku na Bagljašu. 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina, venac su na tom mestu položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić, a vence su položili i predstavnici Komande garnizona Zrenjanin Vojske Srbije, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata SUBNOR i rusko-srpske kompanije “Borec - Srbija”, koja posluje u Srbiji. Delegacije Grada Zrenjanina, SUBNOR-a i kompanije “Borec - Srbija” položile su cveće i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, takođe u spomen-parku na Bagljašu. 
 
 
 
 
Pristutnima se obratio profesor istorije Rako Tomović, koji je govorio o značaju obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i važnosti sećanja na istorijske događaje iz Drugog svetskog rata. Polaganje venaca pratio je počasni vod Garnizona u Zrenjaninu, prisustvovali su i učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš”, a ni ovoga puta nije izostalo druženje mališana s vojnicima. 
 
 
 
 
Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu održana je na platou ispred spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, gde su venac, ispred Grada Zrenjanina, položili predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i njegova zamenica Svetlana Grujić. Venac je takođe položio prvi sekretar ruske ambasade, kao i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, na čelu s načelnicom Snežanom Vučurević, Komande Garnizona VS u Zrenjaninu, gradskog odbora SUBNOR, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, gradskog odbora Srpske napredne stranke i predstavnici kompanije “Borec - Srbija”. 
 
 
 
 
Prisutnima se obratila načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, istakavši da se danas sećamo i odajemo počast vojnicima Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije koji su, daleko od svoje domovine, u ovoj ravnici položili živote i ostali na večnoj straži. Podsetila je da njih 220 počiva u spomen-parku na Bagljašu i da su svojom borbom protiv fašizma ispisali slavne stranice istorije našeg grada. 
“Kapitulacijom fašističke Nemačke 1945. godine započelo je i stvaranje savremene Evrope, čiji dan takođe danas obeležavamo. Želimo da budemo deo Evrope i zemlja članica Evropske unije, ali na ravnopravnim osnovama, uz međusobno uvažavanje i poštovanje svih njenih članica. Članstvo Republike Srbije u Uniji ne može i ne sme uticati na sve naše prijateljske veze koje ostvarujemo ne samo sa Ruskom Federacijom, već i sa više drugih država van evropskog kontinenta, a posebno Narodnom Republikom Kinom”, istakla je Vučurević i naglasila da su tokom Drugog svetskog rata najviše žrtava podneli Sovjetski savez i ruski narod, baš kao što su na ovim prostorima najveće vojne i civilne gubitke imali Srbi. Poručila je da nas zajednička istorija, zajednička vera i civilizacijske vrednosti koje smo oduvek delili s ruskim narodom, usmeravaju i ka svakoj budućoj saradnji. 
 
“Negujući bratske i prijateljske veze i odnose sa ruskim narodom, na najbolji način čuvamo i tekovine borbe protiv fašizma i uspomenu na sve žrtve u toj borbi”, zaključila je načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga na današnjoj svečanosti.
 
 
 
I ove godine ceremoniji je prisustvovao 93-godišnji Savo Radovanović, učesnik Drugog svetskog rata i nosilac više ratnih odlikovanja. Sa 16 godina stupio je u diverzantsku jedinicu, a ratni put ga je vodio po brojnim bosanskim ratištima, sve do proboja Sremskog fronta 1945. godine i završnih ratnih operacija u tadašnjoj državi, u Sloveniji. Dva puta je bio ranjen. Poručuje da će prisustvovati obeležavanju značajnih datuma iz Drugog svetskog rata koliko god ga bude zdravlje služilo. Danas je položio cveće na spomenik Žarku Zrenjaninu, u ime delegacije Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida grada Zrenjanina.