Gradonačelnik: Problem zdrave pijaće vode biće rešen u roku određenom za probni rad

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obratio se danas novinarima na temu zdrave pijaće vode u našem gradu.
 
Na samom početku podsetio je da je pre oko četiri meseca postrojenje pušteno u probni rad, a kao što je obećano, višedecenijski problem Zrenjaninaca, koji se rešava od 1975. godine, biće rešen.
- Tada smo rekli da će postrojenje biti pušteno u probni rad, da je dobijena dozvola za probni rad u trajanju od šest meseci i taj termin nije prošao. Rekli smo i tada da će kvalitet vode biti različit, iz dana u dan. Mere se parametri, usaglašava se i rad postrojenja i sistem našeg vodovoda, a kao što se zna, naši su bunari, mi snabdevamo postrojenje za prečišćavanje vode, a posle mi preuzimamo tu vodu i cevovodom koji je vlasništvo grada, odnosno JKP “Vodovod i kanalizacija” snabdevamo sugrađane - naveo je on i dodao da se u javnosti provlače različite spekulacije.
 
 
- Neke od tih informacija nisu dobronamerne i zbog toga sam hteo da informišem javnost da očekujem da do kraja isteka dozvole za probni rad, a to je sredina juna meseca, sve biti u redu. Prva merenja i merenja parametara vode u samom postrojenju su optimistična, vidimo da postrojenje može da radi, tako da očekujem još malo strpljenja od svih i izvinjavam se svim Zrenjanincima što problem do sada nije rešen, ali, znate i sami koji su to sve razlozi bili. Vrlo brzo ćemo završiti ovaj posao, imamo podršku Vlade Srbije i kao što sam rekao, sredinom juna ističe ta dozvola i ne verujem da će biti produženja roka za probni rad. Verujem i da će u tom roku sve biti rešeno. Znamo da je prečistač na remontu, da se rade analize membrana i reverzne osmoze, a lično sam insistirao od ljudi iz ”Sinerteka” da na svakoj poziciji koja se potrebno da se menja imamo i rezervni deo, jer, kada proglasimo vodu zdravom za piće, ne želim da se desi da nastane problem i da Zrenjaninci zbog toga nemaju pijaću vodu. Dakle, još samo malo strpljenja, jun nije daleko - kazao je gradonačelnik Janjić.
 
 
Odgovarajući na pitanja novinara, Janjić je kazao i da je ugovor za uslugu prečišćavanja vode potpisalo preduzeće JKP ”Vodovod i kanalizacija”, ali da on, kao prvi čovek grada, oseća odgovornost da izađe pred sugrađane i objasni šta se dešava.
- Mnogo dobrih stvari radi se u gradu, a najbolja jeste rešavanje nezaposlenosti, radimo i velike infrastrukturne porjekte i očekujem, pored kineskih kompanija, još nekoliko inostranih kompanija da ulažu u Zrenjanin, ali, rešavamo i ovaj višedecenisjki problem u gradu. Očekujem da ovog leta Zrenjaninci imaju zdravu pijaću vodu - rekao je on.