Kroz projekat ''Zaplivajmo zajedno'' šezdeset mališana naučilo da pliva

U Baroknoj sali Gradske kuće danas su svečano dodeljene diplome i prigodne majice polaznicima besplatne škole plivanja, u okviru projekta “Zaplivajmo zajedno”, koji se sprovodi od strane sportskog udruženja “Sport tim”, a uz podršku Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada i Javne ustanove “Sportski objekti”. U poslednjem ciklusu obuke, školu plivanja je uspešno završilo 60 dece. 
 
Projekat je po prvi put realizovan 2016. godine i od tada je oko 500 mališana iz našeg grada, različitog uzrasta, savladalo osnove plivanja, a neki od njih su se potom i uključili u rad plivačkih i vaterpolo selekcija ili nastavili da se bave nekim drugim sportovima. 
 
 
 
 
Svečanosti su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković, direktor JU “Sportski objekti” Bojan Mijatov i predstavnica “Drekslmajera” Jasmina Krecul Reljin, kompanije koja je pomogla realizaciju ovog projekta. 
 
Obraćajući se deci i njihovim roditeljima, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura istakao je značaj ovakve akcije, u situaciji kada su deca sve manje fizički aktivna i sve više vremena provode uz kompjutere i telefone.
“Fizička aktivnost treba da bude protivteža tom preteranom “konzumiranju” društvenih mreža,  virtualnog sveta i fizičkoj neaktivnosti. Drago nam je što uz druge naše programe, koje organizujemo u saradnji sa Sportskim savezom i Javnom ustanovom “Sportski objekti”, realizujemo i ovu besplatnu školu privanja, od 2016. godine. To nije jedini besplatan sportski program u našem gradu, podsetiću da je tokom prošlog leta preko hiljadu dece prošlo kroz te programe”, kazao je Salapura i ukazao koliko je važno još u najmlađem uzrastu negovati zdrave navike i stilove života.
 
 
 
 
Srđan Neškovski, trener plivanja u udruženju “Sport tim”, koji je sa novim plivačima provodio najviše vremena u bazenu, rekao je da se treninzi održavaju tri puta nedeljno po sat vremena na Gradskom bazenu i da se rad odvija u manjim grupama. 
“Dosta dece zavoli vodene sportove i ostaje u plivačkim klubovima, neka deca se odluče i za drugi sport, ali nama je prioritet da deca nauče da plivaju, radi njihove primarne bezbednosti, boravka na vodi, boljeg kvaliteta života”, kazao je Neškovski i dodao da će plivačka obuka biti u kontinuitetu  nastavljena, sa novim polaznicima.