Manifestacija ''Evropsko selo'' održana 8. put

“Evropsko selo”, jedinstvena u Srbiji manifestacija pokrenuta 2012. godine od strane OŠ “Mladost” iz Tomaševca, juče je održana 8. put na centralnom trgu u Zrenjaninu, kao gradska manifestacija i uz prisustvo velikog broja učesnika, posetilaca i gostiju.  
 
Dvadeset osam škola sa teritorije grada Zrenjanina predstavilo je isto toliko zemalja, članica Evropske unije, promovišući različitost njihovih naroda i kultura, uz bolje upoznavanje tih zemalja i njihovih specifičnosti.
 
 
 
 
Manifestaciju je otvorila Ksenija Milenković, pomoćnica ministarke za evropske intergacije u Vladi Republike Srbije, istakavši da su evropske integracije ne samo strateški cilj Srbije i naše osnovno opredeljenje, već da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji deli evropske vrednosti i njima doprinosi na različite načine. Istakla je značaj povezivanja najmlađih generacija i želju da one uživaju u svim privilegijama koje nudi članstvo u Uniji. Ministarstvo za evropske integracije pripremilo je i poklone za sve škole učesnice – sportske rekvizite.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ovim je povodom ugostio više značajnih diplomata i predstavnika ambasada članica EU, pa su tako prijemu u Gradskoj kući i ceremoniji otvaranja “Evropskog sela” prisustvovali ambasador Kraljevine Danske Andres Hougor, ambasador Republike Kipar Konstantinos Eliades, predstavnik Delegacije EU u Srbiji i šef operacija Ingve Engstrom, prvi savetnik ambasade Republike Mađarske Tamaš Bode, prvi konzul ambasade Republike Hrvatske - konzulata u Subotici Mihael Tomšić, referent za javnu diplomatiju i kulturu ambasade Republike Poljske Joane Budišin, kao i direktorka fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine Vidosava Enderić
 
 
 
 
Izrazivši zadovoljstvo što sve više različitih delegacija dolazi u naš grad, gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao je tome doprinosi i ova manifestacija. 
- Pre osam godina smo krenuli sa organizacijom, najpre stidljivo, a evo sada, trg nam je mali da predstavimo sve ono što su naša deca pripremila. Ono što je dobro jeste da naša deca upoznaju zemlje EU, svake godine svaka škola domaćin je drugoj zemlji i mislim da je to sjajno, nisu to samo najveće zemlje EU, tu su i one manje, kao i komšijske zemlje i mislim da se naša deca prvi put susreću sa kulturom pojedinih zemalja i naravno da je ovo manifestacija od velikog značaja za naš grad - rekao je gradonačelnik Janjić i zahvalio se svim školama, učenicima, njihovim učiteljima i roditeljima na uloženom velikom trudu u pripremi manifestacije. 
 
 
 
Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom izrazio je zadovoljstvo što u ime EU Delegacije prisustvuje prijemu i manifestaciji i kazao da smatra da je reč o veoma dobroj inicijativi na osnovu koje i građani, kao i učenici, imaju priliku da nauče nešto više o Evropi i evropskim vrednostima.
- U poslednjih dvadeset godina EU i Srbija su bliže nego ikada. Evropska unija je partner broj jedan za Srbiju, kada govorimo o privrednoj, ekonomskoj saradnji, kada govorimo o investicijama, o donacijama i uopšte o razvoju. Evropska unija i Srbija rade zajedno na tim ciljevima i smatramo da zajedno možemo postići više - kazao je on.
 
Ambasador Kraljevine Danske Andres Hougor rekao da je prisustvovao ”Evropskom selu” i prošle godine i da je veoma imperesioniran znanjem dece o Evropi i o Danskoj.
- Mislim da je ovo veoma značajna manifestacija, ne samo za decu, već i nas, jer doprinosi razvoju naše saradnje -  kazao je najviši diplomatski predstavnik Danske u Srbiji.
 
 
 
 
Vidosava Enderić, direktorka fonda ”Evropski poslovi” AP Vojvodine rekla je da je taj Fond već petu godinu zaredom učesnik manifestacije “Evropsko selo” čiji je glavni cilj da promoviše evropske vrednosti i da se među mladima istakne značaj približavanja EU i predstave različitosti država i naroda kako bi se kod dece razvila tolerancija i poštovanje različitosti, ali i kako bi im se približio i glavni moto Evropske unije, a to je upravo ujedinjeni u različitosti. 
- U ovoj manifestacijoi Fond učestvuje i kroz edukativne aktivnosti, održali smo u svih dvadeset osam škola, učesnika manifestacije, predavanja na temu Evropske unije, istorije i nastanka EU, njenih država članica, vrednosti i ciljeva, kao i u samom evropskom putu Republike Srbije. Istakla bih i da smo zajedno sa EU Info kutkom organizovali i kviz u kome su deca učestvovala i pokazala zavidna znanja, a mi smo pripremili poklone, kao i prethodnih godina, za sve škole učesnike manifestacije, i mogu reći da se nadam i da mi je želja da manifestacija nastavi da živi i da je Grad Zrenjanin grad za primer. Želja nam je i da zajedničkim snagama proširimo ovu aktivnost i da istaknemo i promovišemo znanje i kreativnost dece i njihovih nastavnika - rekla je Enderić.
 
 
 
 
 
Nakon svečanog otvaranja, gradonačelnik Janjić je sa gostima i svojim saradnicima posetio sve štandove na Trgu slobode, a predstavnici ambasada, razumljivo, posebno su obišli škole koje su predstavile njihove zemlje. Nisu krili zadovoljstvo načinom na koji su učenici predstavili Dansku, Kipar, Mađarsku, Poljsku, Hrvatsku i Švedsku (odakle je šef operacija Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom) i u razgovoru s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem preneli su svoje lepe utiske o celokupnoj manifestaciji na Trgu slobode.