Počela manifestacija ''Muzeji za 10'', u subotu ''Noć muzeja''

Manifestacija „Muzeji za 10“, peta po redu, ove godine obuhvatiće Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja. U program tradicionalne manifestacije “Noć muzeja”, koja će se održati u subotu, 18. maja, u terminu od 16 časova do ponoći, uključilo se, kao i prethodnih godina, više gradskih institucija kulture.
 
Nosilac programa je Narodni muzej, koji je Nacionalnu nedelju muzeja otvorio sinoć, projekcijom filma “Čujte Srbi! Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014“.
 
Program NARODNOG MUZEJA za predstojeće dane je sledeći: 
 
UTORAK, 14. MAJ
Salon – 19 časova - Otvaranje izložbe „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“ 
 
ČETVRTAK, 16. MAJ
Mali salon – 19 časova – Otvaranje izložbe „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata – na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin“
 
NOĆ MUZEJA, SUBOTA, 18. MAJ, 16 - 00 h
 
POSTAVKE
16-00h - Salon – izložba „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“
16-00h – Mali salon – izložba „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata“
16-00h – Hol NMZ (izlaz ka Atrijumu) - kamerna postavka“Odjeci Bauhausa“
16-00h – Prvi sprat – kamerna postavka „10 godina OK Proleter“
16-00h – Prvi sprat – kamerna postavka „100 godina FK Radnički“
16-00h – Drugi sprat – kamerna postavka „Plodovi Mediterana“ 
 
RADIONICE
16-17h – Mali salon – likovna radionica „Na krilima mašte“
17-19h – Salon – vajarska radionica „Došao je petao, krilima lepetao“
17-20h – Atrijum – arheološko-konzervatorska radionica „20 000 godina pod morem“
 
DETEKTIVSKA IGRA
18-19:30h – Stalna postavka – detektivska igra „Pronađi svoju zvezdu“
 
KONCERTI
Atrijum – početak u 20h
Koncert Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina
Nastup Omladinskog hora muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina
Nastup mešovitog hora „Panonika“
 
PREDAVANЈE
21h – Salon – predavanje „Ča je život vengo fantažija“
 
PROJEKCIJE ETNOLOŠKIH FILMOVA
Atrijum – početak u 22:30h
Film „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“
Film „Banatski bluz“
 
Narodni muzej Zrenjanin ove godine organizuje i foto-konkurs. Naime, posetioci Muzeja će imati priliku da fotografije koje su napravili u toku manifestacije „Muzeji za 10“ i Evropske noći muzeja – od 13. do 19. maja – podele javno na svojim društvenim mrežama uz hashtag #zrmuzejza10. Komisija će naknadno pregledati sve fotografije, nekoliko najmaštovitijih biće objavljeno na zvaničnim stranicama Muzeja a njihovi autori biće simbolično nagrađeni.
 
Svi sadržaji u Narodnom muzeju Zrenjanin su besplatni.
 
 
GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN” organizuje u subotu, 18. maja, od 16 do 24 časa u knjižari “Klub knjige” Mini sajam, a cene svih izdanja biće niže od 20-50 odsto. Tokom trajanja manifestacije, Dečje i Pozajamno odeljenje biće otvoreni za posetioce, a upis u biblioteku biće besplatan.
Od 18-19:30 na dečjem odeljenju organizovan je pogram za decu “Bibliotekari i stereotipi: radionica, film, likovna radionica”
Na dečjem odeljenju od 21 do 24 časa biće emitovani odabrani inserti iz filmova u kojima se na stereotipan ili potpuno oprečan način prikazuju bibliotekari, od “Neba nad Berlinom” sve do popularnog serijala “Igra prestola”.
 
NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ” pokloniće publici predstavu “Nemam da platim i neću da platim” u režiji Darija Foa, koja počinje u subotu u 20 časova, a ulaz je besplatan.
 
U SAVREMENOJ GALERIJI UK EČKA sinoć je otvorena izložba „Hladni pogledi sedamdesetih vs vesele osamdesete” koja, kroz studijske izložbe, internet prezentacije i edukativne programe, prikazuje 24 slike predstavnika slikarstva hladnog pogleda sedamdesetih i postmodernističkog slikarstva osamdesetih godina 20 veka, koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije.
 
Izložba „DRUGI GRAD” posvećena je istraživanju ambijentalnih prostora Zrenjanina na desnoj obali reke Begej, između dva mosta, osvojenih i zamišljenih kroz individualne priče studenata. Različitim scenskim intervencijama i akcijama, studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šetnjom pored reke vodiće publiku kroz zamišljeni drugi grad Zrenjanin i njegove uzbudljive imaginarne prostore. Izložba se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom i Klubom „Alternativa”