Štafelaji za sve zrenjaninske osnovne škole

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas su uručeni štafelaji, namenjeni nastavi likovnog vaspitanja u svim osnovnim školama na teritoriji Grada Zrenjanina. Donaciju preduzetnika Lazara Nikolajeva iz Novog Sada predstavnicima škola uručila je načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić, koja se i obratila prisutnim direktorima škola i nastavnicima likovnog vaspitanja. Zahvalila se donatoru na ovom gestu i ispričala šta ga je na njega podstaklo. 
 
 
 
 
- Pozvao nas je nedavno čovek koji se predstavio samo kao “Deda Laza” i rekao kako želi da zrenjaninskim osnovnim školama donira po štafelaj. Nije ga pokolebao podatak o broju škola na našoj teritoriji, nije želeo da izostavi ni jednu, i tako je počela naša saradnja, a i priča o njegovom životu je više nego zanimljiva i dosta govori o njemu samom i dobrim delima koje sada čini - kazala je ona i dodala da je Lazar Nikolajev, rođen u mestu Sanadu, prošao trnovit životni put, od velikog siromaštva u porodici do stolarskog zanata, radionice i potom proizvodnje poznatog nameštaja “Nikolajev” iz Novog Sada. 
 
- Sav svoj život podredio je drvetu, a gradu Novom Sadu odužio se, između ostalog, i tako što je tamošnjoj biblioteci poklonio 1700 književnih naslova koje je godinama prikupljao i posedovao. Izrađivao je i ramove za slike umetnicima koji su mu potom poklanjali svoja dela i tako je došao od zbirke od 600 umetničkih dela, koje je takođe poklonio gradu. Svaki od ovih štafelaja je napravio lično i cilj mu je da opremi sve škole u Vojvodini - istakla je Jelena Dragić. 
 
 
 
 
Kako se moglo čuti, darodavac štafelaja uputio je školama i đacima samo jednu molbu - da deca u svim školama, u saradnji sa svojim nastavnicima, izaberu po tri svoja likovna rada, da dostave radove Gradskoj upravi Zrenjanin ili Lazaru Nikolajevu lično, kako bi se, nakon završetka čitave akcije, organizovala i jedna velika izložba.