Zrenjanin u projektu ''RELOF 2''

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, u prisustvu ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branka Ružića, potpisao je juče, u Belom dvoru u Beogradu, Memorandum o saradnji u okviru projekta "RELOF 2" ("Reforma lokalnih finansija"), koji predviđa stručnu podršku lokalnim samoupravama u primeni principa dobre uprave u oblasti lokalnih javnih finansija, interne revizije i nadzor nad lokalnim javnim preduzećima.
 
 
 
 
Predstavnici 33 opština i gradova u Srbiji potpisali su Memorandum sa zamenicom direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler i direktorkom projekta "RELOF 2" Anom Jolović. Ministar Ružić je izjavio je da je za lokalne samouprave u Srbiji veoma značajna podrška u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole i boljeg nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća koji će pružiti projekat RELOF 2.
 - Drago mi je da su lokalne samouprave zainteresovane da unaprede svoje kapacitete i da uspostavljanjem ovog sistema ispune svoju zakonsku obavezu i doprinesu evropskom putu Srbije - rekao je Ružić povodom potpisivanja memoranduma, i istakao da je reforma lokalnih javnih finansija deo sveobuhvatne reforme javne uprave kojom se iz korena menja način rada i način pružanja usluga.
 
 
 
- Na ovoj reformi radi cela vlada, svako ministarstvo, u svojoj oblasti donosi zakone i postavlja temelje upravi koja je u službi građana i privede. Povod našeg današnjeg okupljanja su lokalne javne finansije, odnosno raspolaganje i upravljanje sredstvima iz lokalnih budžeta. Ovaj segment rada lokalne administracije važan je deo reforme javne uprave i podrazumeva uvodjenje niza procedura, procesa, kontrola i novu organizaciju posla kada je u pitanju raspolaganje parama iz budžeta lokalnih samouprava - rekao je još Ružić i dodao i da uvođenje finansijske kontrole i upravljanja i boljeg nadzora nad lokalnim javnim preduzećima omogućava da, čelni i najodgovorniji ljudi opština i gradova, sagledaju situaciju u budžetu i povežu je sa planovima i ciljevima koje su postavili pred sebe da bi unapredili uslove života za građane u svojim sredinama i tako opravdali ukazano poverenje.
 
- Ovako uspostavljen sistem omogućava veće uključivanje građana u rad lokalnih samouprava i njihov rad čini transparentnijim - zaključio je ministar Ružić.
 
Sibil Hegler, zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju, istakla je da Švajcarska neguje principe transparentnosti i odgovornosti na centralnom i lokalnom nivou, kao i da je podrška lokalnim samoupravama ključna, posebno imajući u vidu da su one najbliže građanima. 
- Sama činjenica da postoji spremnost i ovakva posvećenost gradonačelnika i predsednika opština da unaprede znanja u oblasti upravljanja javnih finansija je pobeda za sve nas - kazala je Heglerova.
 
 
 
 
Direktorka projekta RELOF 2 Ana Jolović poručila je da ovaj projekat sada podržava 33 opštine, ali da će 2021. godine  biti upućen nov poziv koji će obezbediti podršku i drugim lokalnim samoupravama.
 
Nakon svečanog potpisivanja Memoranduma održana je panel diskusija na temu lokalnih javnih finansija.
 
Projekat RELOF 2, pored našeg grada, susednih opština Žitište i Sečanj, podržali su i Knjaževac, Paraćin, Užice, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Aleksinac, Sokobanja, Ražanj, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik,  Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Batočina, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Trstenik, Varvarin i Vrnjačka Banja.
 
Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) je 2016. godine pokrenuo prvu fazu RELOF projekta.