Gradonačelnik na gradilištu u Pančevačkoj: u ovom trenutku u Zrenjaninu se gradi više od 400 stanova

- U ovom trenutku u Zrenjaninu se gradi više od 400 stanova, što nije zabeleženo u poslednje tri ipo decenije - rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić prilikom današnje posete gradilištu u Pančevačkoj ulici gde je u toku izgradnja 40 stanova za potrebe zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica, u okviru Regionalnog stambenog programa - Potprojekta 5 u Republici Srbiji. On je dodao da je zamah stanogradnje više nego jasan pokazatelj pozitivnih ekonomskih kretanja, i da nije potrebno dalje govoriti šta to znači, jer grad ima zahteve za građevinskom dozvolom za izgradnju objekata kolektivnog stanovanja na još 14 lokacija.  
 
 
 
 
- Na dve lokacije u Ulici Franje Kluza izgradili smo i kuće i stanove zajedničkog stanovanja, a ovde grad, zajedno sa državom, realizuje ovaj veliki projekat, gradnju 40 stanova. Mi smo obezbedili zemljište, priključke na gradske mreže, infrastrukturu, tako da ćemo ovu izgradnju iskoristiti i da povežemo ulice Pančevačku i Laze Kostića novom saobraćajnicom, novom ulicom i mislim da će to biti na zadovoljstvo ne samo stanovnika koji se budu uselili u ove stanove, nego i šireg kruga naših sugrađana koji će koristiti taj put. Očekujem da se sve ovo završi do kraja godine i praktično ovo je samo 10 procenata onog što se trenutno gradi u Zrenjaninu, a gradi se, kao što sam pomenuo, više od 400 stanova - kazao je gradonačelnik. 
 
Dodao je i da se Grad Zrenjanin ozbiljno bavi migracijama i kretanjima stanovništva, našim komšijama i sadašnjim sugrađanima koji su se doselili i devedesetih godina i krajem devedesetih.
- U pripremi je još jedan projekat za te potrebe, a ulazimo i u projekat Vlade Srbije kojim će se graditi stanovi za tzv. “bezbednosne snage”, što će najverovatnije uslediti na još jednoj lokaciji koju pripremamo - kazao je Janjić.   
 
 
 
 
Saša Skendžić iz Jedinice za upravljanje projektima, vodeći inženjer na izgradnji objekta u Pančevačkoj ulici, kaže da se objekat gradi finansijskim sredstvima obezbeđenim kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada Zrenjanina. 
- U ovom objektu će biti zbrinuto 40 porodica, planirano je da se svi radovi završe do kraja godine, a vrednost investicije iznosi nešto više od 900.000 evra. Stanovi su projektovani prema veličini porodica, tako da su površine od 30 do 70 kvadratnih metara. Izvođač radova je preduzeće “Kej” iz Valjeva, koje izvodi radove na još nekoliko objekata koji se grade u okviru “Potporojekta 5”, a kakvi se grade na 24 lokacije širom Republike Srbije. Radovi na ovom objektu počeli su u decembru prošle godine i očekujemo da bude ispoštovana dinamika radova i objekat završi do kraja godine - naveo je Skendžić. 
 
Gradnjom ovog stambenog objekta nastavljaju se aktivnosti koje Grad Zrenjanin sprovodi u saradnji sa republičkim Komesarijatom za izbeglice i migracije, a tiču se obezbeđenja trajnih stambenih rešenja najugroženijim izbeglim i raseljenim licima koja imaju prebivalište na teritoriji grada. Poverenik za izbeglice i migracije u Gradskoj upravi Zrenjanin Vjerka Hrubik kaže da Zrenjanin učestvuje u svim komponentama tog programa, izgradnji stambenih jedinica, otkupu seoskih domaćinstava, dodela paketa građevinskog materijala i dodeli montažnih kuća.
- Stanovi su namenjeni onim porodicama koje su do sada bile u podstanarskom statusu ili stambeno nezbrinute na neki drugi način. Juče smo održali sednicu Saveta za upravljanjem migracijama, gde je usvojen tekst predloga Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa, za period od 2019-2022. godine. To je već treći Lokalni akcioni plan, kojim Grad Zrenjanin pokazuje dobru volju i ozbiljne namere da učestvuje u rešavanju problema s kojima se susreću ove kategorije naših sugrađana - istakla je Hrubik.  
 
 
 
 
Osim na ovoj lokaciji, stambeni objekti višeporodičnog stanovanja u Zrenjaninu se grade ili završavaju na lokacijama u Gundulićevoj ulici (investitori “Maksimović - gradnja” i “DMD izgradnja”), Obilićevoj (“Keramika Jovanović”), Nušićevoj (“Biolelektrik”), Marka Oreškovića (“Land woman”), kao i na drugim pojedinačnim lokacijama, o čemu će više biti reči u posebnoj vesti.