Gradonačelnik na gradilištu vrtića: dobar način udruživanja sredstava grada i države

Gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima obišao je danas gradilište dečjeg vrtića Predškolske ustanove Zrenjanin u naselju “Putnikovo”, na teritoriji mesne zajednice “Bolnica - Berbersko”. Nakon upoznavanja s dinamikom radova, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će taj deo grada dobiti savremen objekat za smeštaj dece i što su, radi realizacije tog projekta, na dobar način udružena sredstva grada i države, odnosno Ministarstva privrede Republike Srbije.
 
 
 
 
- Ukupna vrednost investicije je 55 miliona dinara, od čega je Grad Zrenjanin izdvojio nešto više od 38 miliona. Ovo je dvadeseti objekat u sastavu Predškolske ustanove i bio je neophodan baš u ovom delu grada, jer su odavde roditelji vodili decu na različite lokacije. Verujem da će stanovnici ovog naselja i okoline biti zadovoljni, a deca će dobiti nov i dobro opremljen objekat - rekao je gradonačelnik nakon posete gradilištu i dodao da u Zrenjaninu, u odnosu na neke druge sredine i gradove u Srbiji, ne postoje tzv. “liste čekanja” za upis dece. 
- Grad ima dovoljno kapaciteta da primi svu zainteresovanu decu, svi roditelji mogu da ostvare to pravo, tako da mogu da budu zadovoljni, posebno ako znamo da plaćaju maksimalno 20 odsto od ekonomske cene smeštaja dece u vrtićima, dok 80 odsto dotira Grad Zrenjanin - istakao je Janjić.  
 
 
 
 
Bruto površina ovog objekta je 742,62 m2, a vrtić se gradi na parceli površine 2448,34 m2, na prostoru između ulica Rajka Rakočevića, Vojvode Stepe i Kočićeve. Glavni ulaz u budući objekat biće iz Ulice Rajka Rakočevića. Naručilac radova je Republika Srbija – Ministarstvo privrede, investitori Republika Srbija i Grad Zrenjanin, uz podršku Evropske investicione banke, a izvođači su grupa ponuđača koju čine „Javornik” d.o.o. Subotica, „MV invest” d.o.o. Zrenjanin, „Fitiš-ju” d.o.o. Subotica i „Polar security” d.o.o. Zrenjanin. 
 
Predškolska ustanova Zrenjanin organizuje boravak dece od jaslenog do pripremnog predškolskog uzrasta u 19 objekata i bolničkoj grupi na dečijem odeljenju Opšte bolnice “Dr Đorđe Joanović”. Direktor Vladimir Petrović kaže da je broj upisane dece svake godine na nivou od oko 2500.  
 
 
 
 
- Konkurs za upis je bio otvoren od 3. do 17. maja, a ove godine, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, s kojom imamo odličnu saradnju, uveli smo po prvi put i elektronski upis, što je umnogome pojednostavilo postupak upisa i omogućilo roditeljima da, praktično, od kuće upišu decu. Tu pogodnost iskoristio je 501 roditelj - naveo je Petrović. 
 
Izgradnja objekta je u poodmakloj fazi, završeni su građevinski radovi, ugrađena sva stolarija, postavljena ograda oko objekta, a u toku su unutrašnji radovi, radovi na postavljanju krovnog pokrivača i povezivanju objekta sa gradskom infrastrukturom. Kako se moglo čuti danas na gradilištu, očekuje se da vrtić u potpunosti bude spreman za prihvat dece počev od drugog polugodišta školske 2019/20. godine.