Među ''zlatnim robotičarima'' i dvojica Zrenjaninaca

Tim studenata „PMG robotics“ sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju EUROBOT 2019 u Francuskoj i time Srbiju učinio najboljom u ovoj oblasti među ekipama iz celog sveta, a među njima su i dvojica Zrenjaninaca - Nemanja Janus i Nikola Došlo, kojima je Grad Zrenjanin dodelio sredstva za izradu robota.  
 
Tim „PMG robotics“, koji su činili studenti četvrte godine smera Mehatronika, nakon pet takmičarskih rundi plasirao se u razigravanje sa još sedam timova. U finalnom meču naš tim pobedio je ruski tim ”Reset” sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojio EUROBOT 2019.
 
 
 
Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Srbiju je predstavljalo tri tima koja su pobedila na Nacionalnom takmičenju: PMG robotics, Memristor i Probotech sa Fakulteta tehničkih nauka. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitrija Mendeljejeva, velikog hemičara, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su imali zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikaciju i merenje atoma, i još mnoge druge stvari potpuno autonomno.
 
Nemanja Janus, student 4. godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sa visokim prosekom je, kao uspešan student, konkurisao po Javnom pozivu za sufinansiranje aktivnosti stručnog usavršavanja učenika srednjih škola i studenata u 2019. godini grada Zrenjanina i dobio sredstva koja je sa svojim timom iskoristio za izradu robota. 
  
Sa tim robotom učestvovali su i na 17. Nacionalnom prvenstvu u robotici koje je održano 6. aprila ove godine u Novom Sadu i tom prilikom zauzeli prvo mesto. Na održanom takmičenju, u znak zahvalnosti gradu Zrenjaninu na datim sredstvima, nosili su majice sa grbom našeg grada.
 
Fotografije: Fakultet tehničkih nauka Novi Sad