Održana ''Žogarija - Loptarija'', najuspešnija ekipa školaraca iz Stajićeva

Regionalna sportsko-zabavno-edukativna manifestacija školaraca uzrasta od prvog do četvrtog razreda “Žogarija-Loptarija” održana je u petak u Zrenjaninu. Vremenski uslovi nisu dozvolili održavanje manifestacije na gradskom trgu, pa je ona održana u sali Zrenjaninske gimnazije. Ukupni pobednik takmičenja u malom fudbalu, igrama spretnosti i kvizu znanja je osnovna škola “Sveti Sava” iz Stajićeva, koja će predstavljati naš grad na nacionalnom finalnom takmičenju na Kopaoniku.
 
 
 
Učestvovali su učenici osam škola sa teritorije Grada Zrenjanina - OŠ „Branko Ćopić“ Lukićevo, OŠ „Dositej Obradović“ Zrenjanin, OŠ „Đura Jakšić“ Perlez, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Zrenjanin, OŠ „Branko Radičević“ Čenta, OŠ „Sonja Marinković“ Zrenjanin, OŠ „Sveti Sava“ Stajićevo i OSŠ „9 Maj“ Zrenjanin. U malom fudbalu pobednik je OŠ „Dositej Obradović“, na poligonu spretnosti najsnalažljiviji su bili učenici OŠ „Branko Ćopić“ Lukićevo, dok su prvo mesto u kvizu znanja podelile OŠ „Sonja Marinković“ i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.
 
 
 
Otvaranju manifestacije prisustvovali su predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Sportskog saveza grada, Saveza za školski sport, kao i pokretači manifestacije u Zrenjnainu, a promoter je bio Ilija Majstorović, naš istaknuti rerezentativac u stonom tenisu i kapiten ekipe “Banata” koja je pre samo nekoliko dana osvojila šestu titulu državnog prvaka. 
 
U ime Grada Zrenjanina manifestaciji je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, koji je istakao da se sa ovakvih takmičenja, pre svega, šalje poruka da je Zrenjanin “grad sporta”, da je on to, između ostalog i zbog “Žogarije - Loptarije”, koja se održava u našem gradu po četvrti put.
 
 
 
“Šaljemo poruku iz pravog sportskog grada, jer su nam danas tu i rvači, koji učestvuju na dvodnevnom međunarodnom turniru, a važnu kvalifikacionu utakmicu igra ženska rukometna reprezentacija Srbije. Cilj ove manifestacije je da se deca u nižem školskom uzrastu bave sportom, da neguju zdrave stilove života, prihvate važnost fer-pleja, značaj solidarnosti sa svojim drugarima i da zajedno pozovemo svu decu da se uključe u sport i fizičke aktivnosti”, poručio je pomoćnik gradonačelnika Salapura. 
 
 
 
“Žogarija-Loptarija” počela je pre 14 godina u Sloveniji, zahvaljujući angažovanju Slavka Sakelšeka iz Ljubljane, a potom je manifestacija prihvaćena i na prostoru bivše Jugoslavije i regiona, tako da se danas održava u osam zemalja: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Austriji i Mađarskoj. U Srbiji se ove godine održavaju po deveti put, a bazni, matični grad za našu zemlju je upravo Zrenjanin, gde je takmičenje organizovano četvrti put.