Osmo Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara ''Begej fest''

Proteklog vikenda Zrenjanin je bio domaćin 8. Međunarodnog takmičenja duvačkih orkestara “Begej fest” i 6. regionalne konferencije Svetske asocijacije za duvačke simfonijske orkestre i ansamble (WASBE), za centralnu i istočnu Evropu. Organizatori manifestacije bili su asocijacija WASBE i Gradski duvački orkestar Zrenjanin, u čije je ime na otvaranju govorio Branislav Gagić, predsednik upravnog odbora Gradskog duvačkog orkestra i direktor WASBE za Srbiju. On je izrazio zadovoljstvo što su i ovoga puta u Zrenjanin došli gosti iz više zemalja u okruženju, koji će prisustvovati različtim programima “Begej festa”.
 
 
 
- Oni će učestvovati u radu WASBE konferencije u hotelu “Vojvodina” i prisustvovati prvom stručnom seminaru za dirigente duvačkih orkestara, koji će voditi dr Jožef Čikota, predsednik WASBE za centralnu i istočnu Evropu, a takmičarski deo održaće se u sali Kulturnog centra Zrenjanina, uz učešće osam duvačkih orkestara. Predviđen je i večernji koncert orkestra iz Kišteleka, iz Mađarske, kao i dodela plaketa, nagrada i zajednički nastup svih orkestara - rekao je Gagić.
 
 
 
 
Prisutne je pozdravio i prof. dr Jožef Čikota, a manifestaciju je proglasio otvorenom pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura. On je istakao da je, kao i prethodnih sedam godina, i ovaj, osmi po redu, Begej fest, podržan i prepoznat od strane Grada Zrenjanina kao manifestacija koja može da upotpuni i kulturnu ponudu grada i nastavi bogatu tradiciju muzičkog stvaralaštva.
- Podsetiću da je između dva svetska rata u gradu radilo devet duvačkih orkestara i ja se i ovom prilikom zahvaljujem organizatorima što su ove godine manifestaciju “Begej fest” podigli na viši nivo, s obzirom da se u okviru nje održavaju i konferencija i seminar i takmičenje, imamo i koncerte za našu publiku i nadam se da će svi gosti našeg grada i učesnici “Begej festa” poneti ovog vikenda lepe utiske iz Zrenjanina - poručio je pomoćnik gradonačelnika.
 
 
 
Poseban ton otvaranju “Begej festa” dao je duvački orkestar Garnizona Vojske Srbije iz Niša, koji je nastupio umesto najavljenog orkestra Garde Vojske Republike Srbije. Nišlije su prodefilovale glavnom ulicom, izmamivši simpatije i aplauze naših sugrađana, da bi potom na platou ispred “Vodotornja”, održali i revijalni koncert.