Projekat IDENTIS unaprediće prepoznatljivost Potisja

U Baroknoj sali Gradske kuće juče je završena dvodnevna radionica projekta “IDENTIS”,  u okviru Interreg-IPA CBC programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija. Kao vodeći partner na projektu, Turistička organizacija Vojvodine, zajedno sa mađarskim partnerom - Čongrad županijom, unaprediće turističku ponudu Potisja i jedanaest opština i gradova koje su njime obuhvaćene.
 
 
 
 
O značaju IDENTIS-a govorio je Dejan Mak, projekt menadžer, koji je naveo da je cilj projekta da se razmene iskustva i da se unaprede postojeći kapaciteti, u ovom slučaju u oblasti turizma.
- Obe institucije u ovoj oblasti imaju značajna iskustva, a ono što smo mi odlučili pišući projekat i dogovarajući se oko partnerstva, pre više od dve godine, ideja je bila da se postojeći kapaciteti unaprede i da projektu nešto što se zove dodatna vrednost. Sam cilj mogao bi biti i stvaranje  zajedničke baze podataka turističke ponude u regionu Potisja, i sa srpske i mađarske strane, a takođe i da se unapredi saradnja u smislu stvaranja zajedničkog brenda - rekao je on i naveo da je veoma važno da se u uradi strategija razvoja turizma za region Potisja sa obe strane. 
 
Direktor Rezervata prirode, Dejan Jovanov, rekao je da Grad Zrenjanin u ovom projektu aktivan preko ustanove „Rezervati prirode“ Zrenjanin i Turističke organizacije grada Zrenjanina. Radi povećanja nivoa medijske prepoznatljivosti, ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin promoviše specijalni rezervat prirode „Ritovi donjeg Potisja“, njegove prirodne lepote i bogatstvo biljnih i životinjskih zajednica koje žive u ovom delu srpskog Potisja.
- Ono što je identifikovano kao problem je takozvana medijska neprepoznatljivost turističkog potencijala u srpskom delu Potisja. To smo mi, kao ustanova, prepoznali kao naš zaista veliki problem, jer, nismo uspeli u ovom periodu da prezentujemo ono čime zapravo raspolažemo u zaštićenom području i taj problem imaju i ostala zaštićena područja u tom, srpskom delu Potisja - rekao je Jovanov.
 
 
 
 
Istakao je i da je IDENTIS veoma značajan jer daje medijsku prepoznatljivost i vidljivost, ali i priliku da potencijalnim turistima prikažemo sve čime raspolažemo, a do sada je bilo skrajnuto i potisnuto u drugi plan.
- Kroz ovaj projekat i konkretnu saradnju sa partnerima iz Mađarske uspećemo da ono što nam je zajedničko, a to je reka Tisa, prikažemo ono najbolje i iskoristimo za razvoj turističkog potencijala i jedne i druge strane - naveo je Jovanov. 
 
Očekivani glavni rezultat projekta je povećanje broja posetilaca kulturnog nasleđa i prirodnih atrakcija u Potisju, kao i uspostavljanje saradnje između turističkih organizacija, operatora, kompanija i stanovništva dve susedne države.