Vladanu Radovanoviću uručena Nagrada fonda ''Todor Manojlović'' za moderni umetnički senzibilitet

U zrenjaninskoj Gradskoj kući danas je Vladanu Radovanoviću, multimedijalnom umetniku iz Beograda, svečano uručena Nagrada fonda “Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet, koju tradicionalno, već 27 godina, dodeljuje osnivač Fonda, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”. Svečanosti su prisustvovali članovi Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović”, predstavnici GNB “Žarko Zrenjanin” i Grada Zrenjanina, a obratili su se se, u ime grada Zrenjanina pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, potom Miloš Jocić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, predsednik UO Fonda "Todor Manojlović" Nenad Šaponja, član UO Fonda prof. dr Gojko Tešić i laureat, Vladan Radovanović.
 
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je značaj negovanja sećanja na delo Todora Manojlovića i rekao da Grad Zrenjanin tome pruža snažnu podršku, kao što je to činio i u proteklom periodu. Pozdravio je napore koje čini Gradska biblioteka, na očuvanju zavičajnog nasleđa. 
- Najveće bogatstvo svakog mesta, svakog grada, su ljudi, posebno oni koji su za sobom ostavili značajna dela. Fond “Todor Manojlović” u potpunosti, iz godine u godinu, već 27 godina opravdava svoje postojanje i ovoga puta je, proglašenjem Vladana Radovanovića za dobitnika Nagrade za moderni umetnički senzibilitet, učinio pravi izbor. U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, čestitam dobitniku na priznanju - poručio je Radišić. 
 
 
 
- Uobičajeno je reći da nagrade znače dobitniku, ali mislim da se za ovu nagradu može reći da mi izuzetno znači. Jer, svojim nazivom, “za moderni umetnički senzibilitet”, veoma dobro opisuje pravac, struju, stil kojim se bavim od prilično ranih godina svog stvaralaštva koje traje od 1947. godine, sve do danas - kazao je laureat Radovanović. 
 
Vladan Radovanović je rođen u Beogradu 1932. godine. Kompoziciju je diplomirao u klasi prof. Milenka Živkovića. Inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, i njime rukovodio od 1972. do 1999. Grupu Sintum osniva 1993. Stvara na području: slikarstva i kompjuterske grafike, vokalnoinstrumentalne i elektronske muzike, književnosti, taktilizma, zapisa snova, projektizma, vokovizuela, ideograma, rada s telom, sintezijske umetnosti. Napisao je preko 250 teorijskih tekstova o novim tendencijama u umetnosti.
 
Radio je u studijima u Varšavi, Parizu, Utrehtu i Budimpešti. Održao je 27 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kompozicije su mu triput predstavljale Jugoslaviju na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku (SIMC). Objavio je 12 knjiga, 2 mape, 6 partitura, 3 autorske ploče, 2 kasete i 5 autorskih kompakt diskova.
 
 
 
Dobio je 11 nagrada za muziku (3 prve nagrade na takmičenjima Jugoslovenska muzika na Radiju, Oktobarska nagrada 1971, II nagrada u Buržu za elektronsku muziku 1979, nagrada Gianfranco Zafrani na Prix Italia 1984, I nagrada na Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu 1998, Nagrada „Stevan Mokranjac“ 2014), 4 za književnost (Nolitova nagrada 1968, Gramata Pesničke republike 2018) i 8 za vizuelne umetnosti (I nagrada Ministarstva kulture za najbolju izložbu 1992, I nagrada za video u Sao Paolu 1997, I nagrada Grada Beograda za najvrednije dostignuće u likovnoj umetnosti za 2007, nagrada „Ivan Tabaković“ 2008. i „Mića Popović“ 2012) i Vukovu nagradu za izuzetan doprinos u razvoju kulture 2014. 
 
Član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. do 2012. predavao je kao profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Grupa za višemedijsku umetnost. Godine 2005. postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo, a 2007- počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
 
Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.
 
Dvadeset i sedam godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. O laureatima odlučuje Upravni odbor Fonda, uz aktivno učešće prethodnih dobitnika Nagrade i angažman zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“. Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.
 
 
Upravni odbor Fonda čine: predsednik UO, Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar), Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”).
 
Ime dobitnika nagrade najčešće se objavljuje 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića. Nagrada se, prema dogovoru sa laureatom, dodeljuje u dogovoreno vreme u baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.