Deca iz Kosovskog Pomoravlja posetila Zrenjanin

U organizaciji Crvenog krsta grada Zrenjanina u subotu su naš grad posetila deca iz Kosovskog Pomoravlja, starijeg osnovnoškolskog uzrasta, iz opština Ranilug i Parteš. Po četvrti put u Zrenjaninu su boravila deca iz Raniluga, a po prvi put pridružili su im se i vršnjaci iz Parteša. U prostorijama Crvenog krsta dočekao ih je i, u ime Grada Zrenjanina, pozdravio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura.
- Priredili smo im danas jednodnevni, sadržajan program, imaće priliku da upoznaju i istoriju i kulturu našeg grada, a nadam se i steći nova prijateljstva i nova iskustva. Na temelju toga želja nam je da gradimo još bliže odnose sa našoj južnom pokrajinom i da gradimo zajedničku, lepšu budućnost u našoj Srbiji - poručio je Salapura.
 
 
 
Sekretarka Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević kaže da je i ove godine bilo zadovoljstvo ugostiti decu iz Kosovskog Pomoravlja, u okviru četvorodnevne posete Vojvodini. 
- Ponosni smo na ovu našu aktivnost i već četiri godine je organizujemo otvorena srca i duše. Cilj nam je da deca ovde provedu jedan lep i opušten dan, daleko od svoje svakodnevnice koja nije baš uvek tako ružičasta kao zrenjaninskoj deci. Želimo da im na što lepši način predstavimo naš grad, da vide znamenitosti, ali i da se upoznaju sa bar delom sportskih, kulturno-zabavnih i drugih sadržaja, a Zrenjanin zaista ima da ponudi mnogo toga - kazala je Tanasijević. Ona se zahvalila svim ljudima dobre volje i donatorima koji četvrtu godinu pomažu ovu akciju i iskazuju veliku empatiju prema deci iz Kosovskog Pomoravlja.
 
 
 
Sa decom su u poseti boravili i čelnici opština Ranilug i Parteš. Predsednik opštine Ranilug Vladica Aritonović ističe da se, nakon višegodišnjih poseta, ovde oseća kao kod svoje kuće. Kaže da je većina dece iz Raniluga po prvi put ovde, neka su već dolazila i uvek među decom vlada veliko interesovanje za ovakvo putovanje.
- Potrudićemo se da u narednom periodu omogućimo još većem broju dece da posete i upoznaju Vojvodinu, osete gostoprimstvo ovih ljudi i vrate se puni utisaka. Što se naše opštine tiče, spadamo među manje opštine u Kosovskom Pomoravlju, brojimo između 5,5 i 6 hiljada stanovnika, ali ohrabruje podatak da se svake godine rodi između 50 i 60 dece, što je, u odnosu na druge opštine, zadovoljavajući broj - navodi Aritonović. 
 
 
 
On je ovom prilikom uručio i zahvalnicu Gradu Zrenjaninu, koju je primio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.
 
Predsednik opštine Parteš Dragan Petković, kao i deca iz te opštine, po prvi put je u ovakvoj poseti Zrenjaninu. Zahvalio je organizaciji Crvenog krsta na programu boravka u Novom Sadu i Zrenjaninu.
- Svakako da je ovo dobra prilika da se deca sa Kosova i Metohije upoznaju sa znamenitostima u Vojvodini i zahvalni smo na prijemu i dobrodošlici koja nam je ovde pružena - rekao je on. 
 
 
 
Deca su takođe bila raspoložena za razgovor. U odeljenju jedanaestogodišnje učenice Ane Vučković, učenice šestog razreda, ima 18 učenika, a njoj se svideo obilazak Novog Sada, u kom je prvi put. Raduje se i poseti našem gradu. 
- Mislim da će i boravak u Zrenjaninu biti isto tako lep, nadam se da ću upoznati nove drugarice i prijatelje i da će mi se svideti ovde - rekla je.
 
Uroš Denić iz Raniluga učenik je šestog razreda i od posete Zrenjaninu očekuje da se lepo provede i upozna nove drugove. Prvi put boravi i u Novom Sadu i u Zrenjaninu i siguran je da će poneti lepe utiske i uspomene iz oba grada.
 
 
 
Srdačna dobrodošlica u Crvenom krstu predstavljala je uvod u dalje aktivnosti koje su deca realizovala u Zrenjaninu. Obišla su centar grada, upoznala se s njegovom istorijom i znamenitostima, posetila su dvorac Kaštel u Ečki, gde im je priređen i ručak, bili su i u Aviv Parku - bioskopu “Sinestar”, a ugostila je ih je i picerija “Borsalino”. Dan u Zrenjaninu svima je brzo prošao.