Gradonačelnik Janjić: Zrenjaninci s puno razloga ponosni na svoje ''Dane piva''

U ambijentu zrenjaninske Gradske bašte danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena manifestacija 34. “Dani piva”, predstavljeni neki od učesnika i upućen poziv svim Zrenjanincima i njihovim gostima da posete brojne i raznovrsne programe i koncerte koji će se održati u periodu od ponedeljka, 26. avgusta do nedelje, 1. septembra. Ove godine manifestacija je uvrštena u mapu evropskih festivala i “Dani piva” jedini su festival pića iz Srbije koji se našao na ovoj mapi. To je samo još jedna u nizu potvrda kvaliteta i značaja manifestacije za naš grad. 
 
 
 
 
Manifestaciju su najavili gradonačelnik Zrenjanina i predsednik Organizacionog odbora “Dana piva” Čedomir Janjić, direktor Turističke organizacije grada Zoran Ljubotina, član Gradskog veća Dragan Vulešević i učesnici u muzičkom delu programa - frontmen grupe “Piloti” Zoran Lesendrić Kiki, dirigent i aranžer novosadskog Big benda Fedor Vrtačnik i direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar. 
 
Gradonačelnik Janjić rekao je da se Zrenjaninci s puno razloga ponose svojim “Danima piva” i da mu je posebno drago što to i drugi prepoznaju. 
- Brojka od pola miliona ljudi koji prethodnih godina posećuju manifestaciju je svakako vredna pažnje. Zrenjaninci su dobri domaćini, vredni ljudi, verujem da će nas poslužiti vreme i ove godine i da ćemo možda i oboriti taj rekord. Različiti programi se organizuju na čak 40 lokacija, nisu to samo koncerti ili kuvanje riblje čorbe, i mislim da nas ta raznovrsnost i kvalitet svih programa svrstavaju u centar dešavanja tih dana u Srbiji i regionu. Naravno, posebnu pažnju ćemo obratiti na bezbednost svih učesnika i posetilaca “Dana piva” - poručio je Janjić.
 
 
 
 
Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina rekao je da su pripreme za manifestaciju uspešno obavljene, te da su “Dani piva” promovisani i van granica naše zemlje - u Herceg Novom i Temišvaru. 
- Ovo je kruna našeg rada u toku godine i mislim da smo sve pripremili da ovi “Dani piva” budu zaista reprezentativni i za primer svima koji organizuju nešto slično. Velika je stvar naći se na mapi evropskih festivala, to je nešto novo i to je izuzetna referenca i obaveza za nas da budemo još bolji i istrajniji - istakao je Ljubotina.
 
Zoran Kiki Lesendrić istakao je da ga za Zrenjanin vezuju i porodični razlozi, da često i rado dolazi i da je nekoliko puta već nastupao na “Danima piva” na kojima je, kako kaže, atmosfera uvek posebna i specifična i da Zrenjanin sigurno zaslužuje da se nađe na mapi takvih festivala.
- Pamtim i Zrenjaninsko pivo, kao jedno fenomenalno iskustvo u “klinačkim” danima, zatim Banat i Zrenjanin su rokenrol sredina, ovo je grad muzike, to je vidljivo i čast mi je i zadovoljstvo da ponovo budem deo te priče, a sećam se i nekih banatskih, vojvođanskih leta koja su za mene bila najlepša - objašnjava popularni Kiki.
 
Prisutan je na današnjoj konferenciji bio i Bogdan Obradović, nekadašnji selektor teniske reprezentacije Srbije, kog je Lesendrić najavio kao posebnog gosta na koncertu i kog su, zajedno s Novakom Đokovićem, “Piloti” učili da sviraju gitaru. Nastup Zorana Lesendrića predviđen je za sredu, 28. avgust, od 23 časa, na festivalskoj pozornici na Žitnom trgu.  
 
 
 
 
Fedor Vrtačnik naglasio je da su “Dani piva” jedna od retkih manifestacija koja, uz estradna dešavanja, promoviše i kulturu, neguje tradiciju rada Zrenjaninske filharmonije i podržava muziciranje mladih, što je značajno ne samo u lokalnim okvirima, već i na nivou države. Najavio je zajednički nastup NS Big benda, Zrenjaninske filharmonije i četiri naše pevačice koje su nas predstavljale na “Pesmi Evrovizije” - Nevene Božović, Jelene Tomašević, Saške Janković i Bojane Stamenov
 
Već tradicionalno, i ove godine će velike koncerte na Trgu slobode otvoriti Zrenjaninska filharmonija. Okupljanje je zakazano za četvrtak, 29. avgust, od 21 čas. Direktor Roman Bugar najavljuje za ovaj put izvođenje najpoznatijih numera klasične muzike, uz operske solo-tačke Vase Stajkića, Pamele Kiš - Ignjatov i Višnje Popov. Filharmonijom će dirigovati maestro Mikica Jevtić.
 
Koncert NS Big benda i Zrenjaninske filharmonije, sa “Damama Evrovizije”, u subotu, 31. avgusta, od 22 časa, direktno će prenositi Radio-televizija Vojvodine.