Održan Dan polja jesenjih kultura srednjeg Banata

Na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin kod naselja Zlatica održan je Dan polja jesenjih kultura srednjeg Banata, na kom su predstavljeni makroogledi kukuruza, suncokreta i soje. Drugom ovogodišnjem Danu polja prisustvovali su predstavnici poljoprivrednih instituta, semenskih kuća i poljoprivredni proizvođači, a u ime grada Zrenjanina učesnike i organizatore ovog tradicionalnog okupljanja pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. On je istakao dobru saradnju između Poljoprivredne stručne službe i Grada Zrenjanina i pomenuo realizaciju jednog zajedničkog projekta.
 
 
 
- Grad nastoji da što više doprinese radu ove službe, kako bi ona mogla da u što većoj meri pomogne poljoprivrednim proizvođačima. Njihovo značajno prisustvo i na ovom mestu pokazuje da smo na dobrom putu i da ćemo nastaviti da brinemo o poljoprivredi. Bez struke, znanja i vrednih poljoprivrednika nema ni dobrih prinosa - istakao je Radišić i dodao:
- Projekat Grada Zrenjanina, koji sprovodi Poljoprivredna stručna služba, odobren je od strane Evropske unije, u toku je njegova realizacija i na osnovu njega će naši poljoprivrednici steći bolju sliku o migraciji insekata i o klimatskim promenama i uslovima, što će biti značajno u dužem narednom periodu planiranja proizvodnje. 
 
Radišić je podsetio na loše vremenske uslove tokom maja i juna ove godine, koji su prouzrokovali značajnu štetu na jednom delu teritorije grada i poplave na obradivim površinama.
- Poljoprivrednici su nam se obratili, zajedno smo obišli teren, sa stručnom komisijom, predstavnicima Poljoprivredne stručne službe, snimili smo parcele i dronom, održali smo niz sastanaka, proglasili smo vanrednu situaciju i prikupljamo podatke o načinjenoj šteti. Još uvek nije procenjeno koliki su iznosi u pitanju i koliko ima oštećenih poljoprivrednika, pominje se cifra od nekih 70 miliona dinara, ali ćemo se u svakom slučaju angažovati, u saradnji s Pokrajinom i Republikom, da šteta nastala usled poplava bude nadoknađena - objasnio je pomoćnik gradonačelnika.          
 
 
 
Kroz ogledno polje prisutne je vodila rukovodilac savetodavne službe dipl. ing Zorica Rajačić, zahvalivši se prisutnima na izdvojenom vremenu, iako je počela žetva suncokreta. Istakla je da su klimatski uslovi najviše pogodovali rastu soje i da su padavine tokom proleća bile korisne za prolećne useve, sada već jesenje kulture. Međutim, pored padavina, bilo je i dosta štete na terenu, veoma neujednačene, zabeležena su dva jaka udara olujnog vetra, krajem maja i krajem juna. Kako je objasnila, bilo je i štete od grada, koje su najvidljive na kukuruzu i suncokretu, dok je na soji to najmanje primetno.
 
 
 
 
Na oglednom polju soje predstavljeni su hibridi Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i još dve semenske kuće. Novosadski i Institut za kukuruz ZP zastupljeni su i u makroogledu kukuruza, uz još devet semenskih kuća, dok su hibridi u makroogledu suncokreta iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i još pet semenskih kuća.