Prijem za košarkašku reprezentaciju Srbije i čelnike KSS

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima ugostio je večeras u Gradskoj bašti igrače i članove stručnog štaba košarkaške reprezentacije Srbije i čelnike nacionalnog košarkaškog saveza, uoči prijateljske utakmice Srbija - Finska, koja se igra u zrenjaninskoj “Kristalnoj dvorani”.
 
 
 
 
Predvođeni selektorom Aleksandrom Đorđevićem i predsednikom KSS Predragom Danilovićem, reprezentativci Srbije najsrdačnije su dočekani u centru Zrenjanina, na Trgu slobode, a u holu Gradske kuće, uz povike “Ko je najbolji - Srbija!”, prošli su kroz “špalir” sačinjen od mladih zrenjaninskih košarkaša i košarkašica. Obraćajući im se u ambijentu Gradske bašte, gradonačelnik Janjić istakao je da je Zrenjanin ne samo grad sporta, već i grad značajnih sportskih dešavanja, koja su brojna tokom poslednjih godina, a među koje svakako spada i košarkaška utakmica Srbija - Finska.
 
 
 
 
- Mislim da nema boljeg pokazatelja interesovanja Zrenjaninaca za ovakvu vrstu sportskih događaja i utakmica od činjenice da su ulaznice za utakmicu rasprodate u roku od dan-dva. Ulažemo značajna sredstva u i sportske objekte i u klubove, da bi naša deca imala gde da treniraju i da se takmiče i mislim da nema boljeg načina da sklanjamo decu sa ulice. Ovakva dešavanja i utakmice, kada u našem gradu gostuje reprezentacija Srbije, sigurno znače i veliku motivaciju i mladim sportistima i sportskim radnicima - kazao je Janjić i poželeo našim košarkašima da, poput ženske reprezentacije, upravo iz Zrenjanina krenu u pohod ka medalji na Svetskom prvenstvu u Kini. 
 
 
 
 
Selektor nacionalnog tima Aleksandar Đorđević, kom je gradonačelnik Janjić uručio prigodan poklon - portret karikaturu, nada se da će sve večeras proteći u najboljem redu, da će naši košarkaši odigrati meč u dobrom ritmu i dobroj atmosferi.
- Zato smo i ovde danas, da pozdravimo Zrenjanin, da se zahvalimo i građanima ovog grada za svu podršku koju nam nesebično pružaju svih ovih godina. Naša poruka glasi - verujte u nas, mnogo nam znači kada osetimo taj “vetar u leđa” i ovi momci tada, bukvalno, polete - poručio je Đorđević.  
 
U ime Košarkaškog saveza Srbije, na prijemu, ali i na odličnoj organizaciji Evropskog prvenstva za košarkašice, se zahvalio predsednik Predrag Danilović i gradonačelniku Janjiću poklonio dres reprezentacije, s potpisima svih igrača. Selektor i reprezentativci su se potom upisali u Knjigu utisaka koja je, posebno za ovu priliku, iz “Plavog salona” Gradske kuće doneta u Gradsku baštu. 
 
 
 
 
Ovom prilikom još jednom je istaknuto da je Zrenjanin sportski, ali i košarkaški grad. Ukazano je na činjenicu da je košarkaški klub “Proleter” jedini tim iz Srbije, van Beograda, koji je osvojio titulu šampiona nekadašnje Jugoslavije, da je kapiten te selekcije, Vilmoš Loci, prvi naš košarkaš koji je odigrao sto utakmica za državni tim, a da je tadašnja prva “petorka” “Proletera” bila i “petorka” reprezentacije Jugoslavije. Ponikli su iz Zrenjanina i mnogi poznati igrači, od proslavljenog Dejana Bodiroge i Žarka Čabarkape, osvajača titule prvaka sveta 2002. godine, preko reprezentativaca u mlađim selekcijama Petra Lambića, Dejana Davidovca do sadašnjeg člana juniorske selekcije Srbije Marka Andrića i reprezentativca-veterana Aleksandra Stevanova.