Prijem za učesnike 17. festivala folklora ''Lala''

Sedamnaesto izdanje međunarodnog folklornog festivala “Lala”, neizostavnog segmenta manifestacije “Dani piva”, okupilo je i ove godine predstavnike iz više zemalja. Učesnici festivala, koji se održava na Trgu slobode, stigli su iz Španije, Italije, Mađarske, Rusije, Belorusije, Rumunije i Češke, a tradicionalno su ih ugostili članovi KUD “Pionir”, na čelu s Radovanom Račom Moldovanom, pokretačem i organizatorom “Lale”.  
 
 
 
 
Juče je u Gradskoj kući priređen prijem za učesnike i organizatore festivala, a domaćin prijema, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac ugostio je predstavnike ansambala iz Saragose (Španija), Moskve (Rusije), Pardubica (Češka), Čerteza (Rumunija) i Grodnog (Belorusija). Prijemu nisu prisustvovali predstavnici ansambala iz Mađarske i Italije, koji juče nisu bili u Zrenjaninu. Zajedno sa Santovcem, goste našeg grada pozdravili su Radovan Moldovan i pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanina Vladimir Đurić. 
 
Pozdravljajući goste i poželevši im prijatan boravak u Gradskoj kući i u našem gradu, zamenik Santovac ukazao je na višestruki značaj ovog festivala, pre svega u negovanju multikulturalnosti u jednoj višenacionalnoj sredini kakva je Zrenjanin.
- I ovaj festival nešto je što obeležava naše “Dane piva” i daje im međunarodni karakter, a kada pomenemo podatak da su tokom prethodnih šesnaest festivala u našem gradu boravili predstavnici kulturno-umetničkih društava iz čak 32 zemlje, neki po više puta, to jasno govori o našem gostoprimstvu, otvorenosti i želji da budemo što bolji domaćini, da prikažemo naše potencijale i kulturu, ali i da budemo otvoreni za saradnju s drugim učesnicima festivala, da naši ansambli gostuju u drugim zemljama, a da oni dolaze u Zrenjanin, razmenjuju iskustva i neguju prijateljstva. Značajno je i prisustvo drugih slovenskih naroda u našem gradu, jer su nam česti gosti, kao i ove godine, predstavnici ansambala iz Rusije i Belorusije - istakao je Santovac. 
 
 
 
 
 
Kulturni centar Zrenjanina po drugi put logistički pomaže festival “Lala”, a Vladimir Đurić ističe da je za sve zemlje bitno da čuvaju i neguju svoju tradiciju, a kulturno-umetnička društva prednjače u tome. 
- Jako je bitno da narodi svoje vrednosti koje imaju pokažu i drugim narodima, i mislim da je kultura nešto ljude spaja. Ovakva vrsta kvalitetnog programa je zanimljiva i našim sugrađanima, koji svake godine imaju lepu priliku da se upoznaju s igrama, folklorom i tradicijom gostujućih zemalja i to sigurno doprinosi i negovanju i razvoju prijateljstva između naših naroda - poručio je Đurić na jučerašnjem prijemu u Gradskoj kući.