Prijem za učesnike 3. međunarodnog simpozijuma ''Pivo, pivarske sirovine i oprema''

Jedan od pratećih programa manifestacije “Dani piva” već treću godinu zaredom je i međunarodni simpozijum “Pivo, pivarske sirovine i oprema” koji je otvoren sinoć u konferencijskoj sali hotela “Vojvodina” i traje do četvrtka, 29. avgusta. Simpozijum je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, a danas je učesnike i organizatore u Gradskoj kući ugostio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Oni su preneli utiske o samom skupu, njegovoj organizaciji i značaju, a čule su se i ideje i zamisli organizatora da već od naredne godine simpozijum preraste u kongres. 
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Salapura istakao je da je održavanje ovakvog simpozijuma dalo novi aspekt velikoj gradskoj manifestaciji kakvi su “Dani piva”, a to je naučni aspekt. Kazao je da je, tokom tri godine, simpozijum prerastao u ozbiljan naučni skup, i po broju učesnika i po broju institucija koje ga podržavaju.
- Zahvalni smo organizacionom odboru, ljudima koji su uzeli učešće na ovom simpozijumu, a u pitanju su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Poljoprivredni fakultet, koje svojim rejtingom daju značajan doprinos organizaciji ovakvog skupa, a posebno izražavamo zahvalnost profesoru Viktoru Nedoviću, koji nas je povezao s institucijama van granica naše zemlje, tako da je ovo međunarodni simpozijum i jedan gradski događaj koji prerasta u nešto što se nadamo da će sledeće godine već nosti naziv kongres - naveo je Salapura i dodao da u Zrenjaninu trenutno rade tri kraft pivare, a u izgledu je otvaranje i četvrte.
- Sve to takođe opravdava organizaciju simpozijuma, a doprinosi našem krajnjem cilju, zajedničkoj akciji Grada Zrenjanina i kompanije“Karlsberg”, da otvorimo veliku kraft pivaru u našem gradu u narednom periodu - naveo je on. 
 
 
 
 
Glavni organizatori simpozijuma su Udruženje pivara Srbije i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, a glavni pokrovitelji Grad Zrenjanin i Poljoprivredni fakultet u Beogradu. Na čelu naučnog odbora skupa je Viktor Nedović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On je preneo i pozdrave ministra Mladena Šarčevića koji je prošle godine i otvorio simpozijum. 
- Cilj nam je da prikažemo sve aktuelnosti u oblasti pivarstva, što na svetskom, što na domaćem nivou, uključimo takođe i što širi region, i da imamo razmenu iskustva u oblasti pivarstva, oblasti sirovina za pivo, oblasti tehnologije i opreme koja se danas koristi za proizvodnju piva, kako u velikim, tako i u zanatskim, kraft pivarama - objasnio je Nedović. 
 
 
 
 
Rekao je još i da se na simpozijumu obrađuju i druge teme i zahvalio se i Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Čedomiru Janjiću na velikoj podršci simpozijumu i gostoprimstvu koja je ukazana svim učesnicima i gostima skupa u hotelu “Vojvodina” i ove, kao i obe prethodne godine. 
 
Učešće na simpozijumu uzeli su učesnici iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Češke, Makedonije, uz izlaganja domaćih stručnjaka. Jedan od njih je i prof. dr Dušan Živković, dekan beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, pokrovitelja simpozijuma, naše eminentne naučno-obrazovne ustanove koja slavi stogodišnjicu osnivanja i rada.