Rvački klub ''Proleter'' obeležava stogodišnjicu postojanja

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura prisustvovao je današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj u hotelu ”Vojvodina” povodom obeležavanja 100 godina postojanja Rvačkog kluba “Proleter”. Istakao je da je u pitanju ne samo izuzetan jubilej, već veliki sportski praznik i događaj koji je od značaja i važnosti za čitav grad. 
- Izdefinisali smo kako da najbolji način prezentujemo sve uspehe i faze razvoja zrenjaninskog rvanja, od početaka do danas. Nije to bilo lako organizovati, ali velikim radom i trudom došlo se do konačne forme predstavljanja ovog velikog jubileja zrenjaninskog rvanja i njegovih mnogobrojnih uspeha i vrhunskih rezultata - kazao je Salapura. 
 
Iskoristio je priliku i da pozove sve goste našeg grada i manifestacije “Dani piva” da posete prigodnu izložbu, prisustvuju obeležavanju jubileja na Trgu slobode i upoznaju se s dugom tradicijom ovog sporta u Zrenjaninu.
 
 
 
Kao deo programa kojim rvački klub obeležava značajan jubilej, u subotu, 31. avgusta, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom "Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919–2019”. Autori izložbe su mr Vojislav Matić i prof. dr Robert Molnar, bivši uspešni rvači i dugogodišnji sportski radnici. Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je istoričar Siniša Onjin
 
Rvački sport u gradu na Begeju ima bogatu stogodišnju tradiciju. Metodologija treninga u ovom sportu sadrži u sebi osnove za pravilni fizicki razvoj kod dece i odraslih. Bogata zbirka medalja svedoči da rvanje, bazična borilačka veština, spada među najtrofejnije sportove u Zrenjaninu. 
 
Koncepcija izložbe predstavljena je kroz panoe i protkana željom da se predstave osnove rvačkog sporta, da se sugrađani upoznaju sa vrhunskim pojedinačnim i ekipnim rezultatima i ukaže na mnogobrojne vredne sportske pregaoce. Građa je razvrstana i klasifikovana u vidu medalja, diploma, plaketa, novinskih članaka, akreditacija i sportskih rekvizita. Dokumentacija u vidu baštine u sebi sublimira tradiciju, sadašnjost i budućnost rvanja  u srcu Banata.
 
Izložba će biti dostupna  posetiocima do 5. oktobra 2019. godine. Takođe, predviđeno je i izdavanje prigodnog štampanog materijala i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima.  
 
 
 
Predsednik Rvačkog saveza Srbije, naš sugrađanin i nekadašnji istaknuti član “Proletera” i državne reprezentacije Željko Trajković, rekao je da je Rvački klub “Proleter” značajan činilac Rvačkog saveza Srbije.
- Tradicija koja traje već sto godina iznedrila je i velike šampione i velike rezultate. Odavde potiče gro naše reprezentacije, godinama se ovde i pripremamo za najveća takmičenja i u ovaj svečarski deo, koji će trajati naredna tri dana, ulazimo s puno entuzijazma da se sve to uradi na najbolji mogući način - rekao je Trajković i najavio kompletan program obeležavanja jubileja. 
 
- U subotu, u 11 časova, je otvaranje prigodne izložbe u Narodnom muzeju, od 16.30 istoga dana je svečana akademija u narodnom pozorištu i od 18.30 časova prvi polufinalni meč, a od 19.30 drugi polufinalni meč na Trgu slobode. Finalni meč je na programu u nedelju, od 20 časova, a pre toga, od 19 časova je borba za treće mesto. Učestvuju ekipe rvačkih klubova “Zagreb” iz Zagreba, “Vindije” iz Varaždina, “Honved” iz Budimpešte, šampion Mađarske i domaćin “Proleter”. Očekujemo zanimljive borbe i ja pozivam sve ljubitelje rvanja i sporta uopšte da dođu i uveličaju ovu proslavu. Sve ovo dolazi u predvečerje svetskog šampionata, uklopilo se u najveću gradsku manifestaciju “Dani piva”, a u narednih desetak dana će i reprezentativci boraviti u Zrenjaninu na pripremama za svetsko prvenstvo u Kazahstanu, gde se stiču prve norme za učešće na Olimpijskim  igrama u Tokiju - kazao je Trajković.