Uspenje Presvete Bogorodice - Gradska slava obeležena liturgijom i svečanom litijom kroz centar grada

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat u narodu i kao “Velika Gospojina”, hramovna slava Uspenske crkve i slava Grada Zrenjanina, obeležen je danas liturgijom i svečanom litijom kroz centar grada koju je predvodio episkop banatski Nikanor. Nakon što je 2013. godine obnovljen taj nekada tradicionalan običaj, svečana litija prošla je danas po sedmi put kroz centar Zrenjanina i bila je najmasovnija do sada. 
 
 
 
 
Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice nosila su, na čelu litije, deca u narodnim nošnjama, a za crkvenim velikodostojnicima su išli čelnici Grada Zrenjanina, na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, njegovim zamenikom Sašom Santovcem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem. Ikonu, koja je prenoćila u hramu, iz ruku protojereja Radivoja Nađalina, starešine hrama Uspenja Presvete Bogorodice, primio je gradonačelnik Janjić i sa zamenikom Santovcem izneo je iz hrama.
 
Oni su je potom predali je deci koja su je pronela kroz centralne gradske ulice, do Trga slobode i nazad u hram. Učešće u litiji i ovoga puta uzeli su pripadnici Policijske uprave Zrenjanin i Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, pripadnici Komunalne policije, predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, odbornici Skupštine grada, predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Gradske uprave, predstavnici sportskih organizacija i klubova, volonteri Crvenog krsta, deca u narodnim nošnjama i brojni građani Zrenjanina. 
 
 
 
 
Iz hrama Uspenja Presvete Bogorodice litija je prošla Svetosavskom ulicom, nastavila Ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića, sve do Trga slobode, gde je ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću održana služba na kojoj je episkop banatski Nikanor čitao Sveto Jevanđelje. Nakon svečanog čina, on je čestitao građanima slavu. 
- Čestitamo svima, srećni i blagosloveni bili, a molitvama Presvete Bogorodice Gospod neka čuva grad ovaj i sve žitelje njegove. Amin - reči su episkopa Nikanora, upućene Zrenjanincima sa centralnog gradskog trga.   
 
U povratku sa Trga slobode litija je prošla Gimnazijskom, Ulicom Svetozara Markovića i ponovo Svetosavskom, do hrama. 
 
 
 
 
Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koja svakog 28. avgusta izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu upravo od strane episkopa banatskog Nikanora, i od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika. Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina, koji je u obliku ovalnog ili kružnog štita sa srebrnim rubom, s obe strane okruženim zlatnom niti, čiji završetak je u gornjem delu. Iz njega na sve strane zrači nebeska svetlost. Blažena Devica Marija u uspravnom položaju, licem napred okrenuta, okružena je letećim anđeoskim glavama, u oblacima raspoređenim u polukrugu koji odvajaju štit. Glava joj je okružena sjajnim nimbom, otpuštena kosa pada niz levo rame, ruke stavljene za molitvu na grudima, obučena u belo odelo, svetlo plavi ogrtač iznutra presvučen skerletom. 
 
 
 
 
Donji deo štita kao osnovu zauzima pod crvene boje sasatavljenog od ploča naizmenice i vidljivo poređanih. U sredini počiva telo Blažene Device Marije na otvorenom mestu, dajući utisak pogrebnog odra sa otkrivenim pokrovom, zlatnim svećnjacima i svećama koje gore. Apostolima, kojih je s jedne strane tri, a s druge četiri, glave su okružene nimbom, tužnog lica, gestovima koji izražavaju bol, okružuju i prate poštovanu majku svog božanskog učitelja. Iznad grba vidi se zidina grada sa pet kula u obliku krune, podloga je plava, a likovi srebrnaste boje.
 
Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, takođe je posvećena uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo “i predala svoj duh u ruke Spasitelja”. Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se, između dva svetska rata, tradicionalno obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana.