''Zlatni kotlić'', Memorijal ''Đula Farkaš - Farki'' i Dan Mađarske, u sredu, 28. avgusta

Tradicionalna gastronomsko-turistička manifestacija, takmičenje u kuvanju riblje čorbe 36. “Zlatni kotlić” i 12. Memorijal “Đula Farkaš - Farki”, kao i Dan Republike Mađarske, uz bogat kulturno-umetnički program, održaće se u sredu, 28. avgusta na Trgu slobode, kao prateći deo zrenjaninskih “Dana piva”, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. 
 
 
 
 
Tim povodom javnosti su se obratili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktor Turističke organizacije grada Zoran Ljubotina. Kako je naglasio Santovac, ova manifestacija je od samog početka vezana za “Dane piva”, njen je nezaobilazni deo i nešto što je simbolizuje.
- Ono što je posebno značajno u poslednje tri godine jeste promocija i saradnja Zrenjanina i Mađarske. U okviru te saradnje koja traje, posebno između privrednih subjekata iz Srbije i Mađarske, ulazimo u neke zajedničke projekte s gradovima iz Mađarske, a rezultat svega toga je i priznanje “Ključ Balkana”, koje smo dobili pre mesec ipo dana u gradu Morahalomu. Grad Zrenjanin dakle, svojim delovanjem i aktivnostima, prepoznat je i od mađarskih gradova i od strane Vlade Mađarske, s ciljem da u narednom periodu, osim nastavka privredne saradnje, realizuje i nove razvojne projekte. Predstojeća manifestacija prilika je i za upoznavanje s kulturom mađarske nacionalne zajednice u Srbiji, ali i sa ponudom gradova iz Mađarske koji će se predstaviti u Zrenjaninu - poručio je Santovac i pozvao naše sugrađane da u sredu, u večernjim časovima, posete manifestaciju.
 
 
 
Dan Mađarske i ove godine biće u znaku jačanja prekogranične saradnje Mađarske i Srbije na poljima evropskih projekata, turizma i kulutre, s akcentom na očuvanje tradicije i negovanje kulture i običaja mađarske nacionalne zajednice. Očekuje se učešće Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore i turističkih organizacija i banja Srbije.
 
Santovac se posebno zahvalio Ribarskom gazdinstvu - ribnjaku “Ečka”, na velikom doprinosu manifestaciji, jer obezbeđuje ribu za pripremu oko 1000 litara riblje čorbe, ali i ostalim privrednim subjektima i sponzorima koji pomažu održavanje manifestacije. 
 
Direktor Turističke organizacije grada Zoran Ljubotina ponovio je da su pripreme za ovogodišnje “Dane piva” bile uspešne i očekuje da, uz najavljeno lepo vreme i dobru organizaciju svih gradskih službi, ovo budu jedni od najboljih i najposećenijih “Dana piva” do sada.
- Festival tradicije i kulture koji organizujemo treću godinu zaredom prilika je da ugostimo naše drage goste iz Mađarske. Imamo izuzetnu saradnju sa gradovima iz te zemlje, tako da u tom svetlu i pravimo ovaj festival i očekujemo veliki broj gostiju tog dana. Pripremili smo bogat muzički i kulturno-umetnički program, uz domaće i izvođače iz Mađarske, a imamo i preko 40 prijavljenih takmičara u kuvanju riblje čorbe - kazao je Ljubotina. 
 
 
 
U sredu, 28. avgusta je i gradska slava, Uspenje Presvete Bogorodice, za kada je predviđena i svečana litija kroz centar grada, koja iz porte Uspenskog hrama kreće u 18 časova. Otvaranje manifestacije na Trgu slobode je u 19 časova, u to vreme će se već kuvati kotlići, a oko 21 čas uslediće i proglašenje najuspešnijih majstora u kuvanju riblje čorbe i dodela nagrada.