27. ''Memorijal dr Radu Flora'' u znaku godišnjice smrti naučnika

U Zrenjaninu se danas, po 27. put, održava “Memorijal dr Radu Flora”, posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora dr Radu Flora (1922 - 1989). Učesnici memorijala tradicionalno su položili cveće i vence na grob dr Radu Flora na Tomaševačkom groblju i spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku i prisustvovali su prijemu u Gradskoj kući, gde je održan i naučno-stručni deo memorijala, s učesnicima iz naše zemlje i gostima iz nekoliko gradova u Republici Rumuniji. 
 
 
 
 
Memorijal se, kao i svake godine, organizuje na dva sudbinski povezana datuma - 5. septembar, dan rođenja profesora Flora i 4. septembar, kada je preminuo, a ove godine memorijal protiče i u znaku obeležavanja tri decenije od njegove smrti. Iako je rođen u Banatskom Novom Selu, a preminuo u Rovinju, u Hrvatskoj, dr Flora odabrao je naš grad za mesto u kom je proveo najveći deo života i u Zrenjaninu je i sahranjen. 
 
Učešće u radu skupa, kao i svake godine, uzeli su predstavnici organizatora, Društva za rumunski jezik Vojvodine, članovi porodice Flora, predstavnici ambasade Republike Rumunije u Srbiji, konzul Republike Rumunije u konzulatu u Vršcu Dan Konstantin i naučni radnici iz više sredina u Rumuniji - Temišvara, Arada, Rešica.  
 
 
 
 
Goste su pozdravili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Santovac je istakao i ovoga puta značaj održavanja ovakvog skupa u sredini u kojoj živi značajan broj pripadnika rumunske nacionalne zajednice.
“Grad Zrenjanin uvek je tu da pomogne održavanje memorijala, i drago nam je što smo danas ponovo u prilici da ugostimo i predstavnike rumunske nacionalne manjine sa teritorije Grada Zrenjanina, ali i celog Banata i gradova u Rumuniji. Zahvalni smo profesoru Flora što je odabrao Zrenjanin za mesto u kom je živeo i pronosio njegovo ime i na beogradskom i novosadskom univerzitetu, gde je imao katedre. Predstavnici rumunske nacionalne manjine, kao i u vremenu u kom je živeo dr Flora, daju i danas doprinos razvoju grada i na najbolji način predstavljaju naš grad u drugim sredinama”, istakao je Santovac.  
 
 
 
Ispred organizatora memorijala obratili su se predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine Lučijan Marina, koji se zahvalio Gradu Zrenjaninu na podršci, kako u organizovanju tog skupa svake godine, tako i u negovanju sećanja na rad i delo profesora Flora, kao i književnica Ileana Ursu Nenadić i Dan Konstantin, konzul Republike Rumunije u konzulatu u Vršcu. 
 
Nakon prijema u Gradskoj kući učesnici memorijala položili su vence i cveće na spomen-bistu dr Radu Flora u Aleji velikana u Karađorđevom parku. Ispred Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. U nastavku memorijala, u Gradskој kući  održava se stručni simpozijum.
 
 
 
Dr Radu Flora bio je najznačajniji naučni radnik rumunske nacionalnosti koji je živeo i stvarao na našim prostorima. Bio je lingvista i dijalektolog svetskog glasa, književnik, dramaturg, esejista, istoričar književnosti, književni kritičar i folklorista. Bavio se izučavanjem dijalektologije, istorije, književnosti i literarnog folklora banatskih, ali i istarskih Rumuna.