''Dan pešačenja u Srbiji'' Zrenjaninci obeležavaju u subotu, 14. septembra

Grad Zrenjanin, u saradnji s Klubom planinara “Zrenjanin”, Sportskim savezom grada i Savezom za školski sport i ove godine uključio se u obeležavanje “Nacionalnog dana pešačenja u Srbiji”, po treći put. Organizovana pešačka tura gradom održaće se u subotu, 14. septembra, a okupljanje svih učesnika zakazano je za 8.45 časova na Trgu slobode. 
 
Ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju najavili su danas pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković, generalni sekretar Saveza za školski sport Jovan Lekić i predstavnici organizatora, Kluba planinara “Zrenjanin”, Milan Milojević i Aleksandra Todorov.
 
 
 
Lokacija i vreme polaska i dužina staze isti su kao i prethodne godine, ali je trasa nova i ima za cilj da učesnici u “Danu pešačenja” obiđu i neke nedovoljno poznate rubne delove grada. Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura ocenio je i ovu akciju kao značajan doprinos promovisanju i negovanju zdravog načina i stilova života. 
- Po treći put organizujemo “Dan pešačenja”, na kom je prošle godine bilo skoro 800 učesnika, što pokazuje da pešačenje, kao aktivan način kretanja i zdrav životni stil, stiče popularnost koja nam je potrebna na nađemo neke alternativne ili kombinovane načine i kretanja i prevoza, sa što manje automobila, čime će i naša životna sredina biti manje ugrožena - rekao je Salapura.   
 
Predsednik Kluba planinara “Zrenjanin” Milan Milojević rekao je da se u subotu očekuje i prisustvo učenika osnovnih škola “2. oktobar” i “Vuk Karadžić”, da se tradicionalno pridružuju i škole “Petar Petrović Njegoš” i “Jovan Cvijić”.
- Ove godine, po prvi put, imaćemo i učenike iz naseljenih mesta, jer su nam se za učešće prijavile osnovne škole “Branko Ćopić” iz Lukićeva, odakle će doći 21 učenik i nastavnik, i iz osnovne škole “Sveti Sava“ iz Stajićeva 30 učenika i nastavnika. Pozivamo, naravno, i sve ostale škole da nam se pridruže, što je potencirano i iz Planinarskog saveza Srbije, da se prepešači u ovoj akciji makar i sto metara - kazao je Milojević. 
 
 
 
O ovogodišnjoj trasi pešačenja govorila je Aleksandra Todorov, inače i predsednica komisije za rad s mladima pri Planinarskom savezu Vojvodine. Istakla je da je Klub planinara “Zrenjanin” ove godine pripremio novu trasu, od Trga slobode do izletišta “Motel” u Šumici. Nakon okupljanja na centralnom trgu, polazak je u 9 časova, a kretanje će se odvijati ulicama Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, ispred pešačkog mosta silazi se na desnu obalu Begeja kojom se ide uzvodno sve do škole “Jovan Jovanović Zmaj” i potom do zgrade mesne zajednice “Šumica”. 
 
Kako je objasnila, trasa dalje vodi ulicama Loznička, Strelišna i 6. maja, do izletišta “Motel”, gde je predviđena pauza i osveženje za učesnike.     
- Nakon odmora nastavljamo dalje naredna tri kilometra, pored farme nojeva ka “Fazanskoj šumi” i dolazimo do gradilišta obilaznice oko Zrenjanina, gde se ponovo spuštamo do obale Begeja. Nastavljamo obalom, sada nizvodno, i vraćamo se na “Motel”. Tu će svi učesnici dobiti diplome za uspešno savladanih 6 kilometara i time završavamo program - objasnila je Todorov. 
 
Podršku svemu ovome daju i Sportski savez grada Zrenjanina i Savez za školski sport, o čemu su govorili Vukosava Đapić Atanacković i Jovan Lekić. 
 
“Dan pešačenja u Srbiji” ustanovljen je 2017. godine, kada je, na osnovu rezultata sprovođenja trogodišnjeg programa “Pešačenje i planinarenje“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Upravni odbor Planinarskog saveza Srbije usvojio odluku da se u program za 2017. godinu uvrsti zajednička akcija “Dan pešačenja u Srbiji“. Akcija je upisana u zvanični Kalendar akcija Republičkog saveza.