''Dani Srpske'' šesti put u Zrenjaninu

Od 4. do 10. septembra u dvadeset i jednom gradu u Srbiji organizovana je manifestacija "Dani Srpske u Srbiji 2019" i time predstavljena kultura, umetnost i nauka Republike Srpske.
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac organizovao je sinoć prijem za  Borislava Maksimova, savetnika za kulturu u predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, ali i za  učesnike u književnoj večeri koja je upriličena u Baroknoj sali Gradske kuće  Nedeljka Zelenovića, Dušana Zurovca, Jovana Delića, kao i Radoslava Miloševića.
 
 
 
 
Pozdravljajući prisutne, Santovac se zahvalio predstavništvu Republike Srpske u Srbiji što je grad Zrenjanin na mapi gradova u kojima se ova manifestacija održava i istakao:
"Manifestacija Dani Srpske u Srbiji u našem gradu se održava šesti put, i to predstavljanjem različitih programa, ali koristim ovu priliku da istaknem da grad Zrenjanin sprovodi strategiju Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske u jačanju odnosa dve države na polju kulture ali i privrede. Zrenjanin neguje i bratske odnose sa Trebinjem i Bjeljinom, ali isto tako i sa Laktašima, Bilećom i Višegradom, i to jasno pokazuje da je veliki broj našeg stanovništva upravo iz tih krajeva i ovo je prava prilika za prisećanje na običaje i kulturu naroda iz tih krajeva, a ujedno i prilika za upoznavanje Zrenjaninaca koji nisu imali priliku da vide stvaralaštvo u pomenutim gradovima i regijama", rekao je Santovac
 
 
 
 
''Večeras predstavljamo savremeno stvaralaštvo pesnika iz Hercegovine'', rekao je savetnik za kulturu predstavništva Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimov, i dodao da je saradnja sa Zrenjaninom izuzetna od početka održavanja manifestacije "Dani Srpske". Cilj je, prvenstveno, predstavljanje tradicije i običaja naroda koji žive preko Drine, ali i mogućnost da pesnici iskažu savremeno stvaralaštvo, sa temom istorije naroda koji žive u Banatu, a poreklom su iz Republike Srpske.
 
Književnoj večeri, kao i svečanom prijemu prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, kao i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić
 

 

 

 

 

U okviru "Dana Srpske" u Zrenjaninu je izvedena i monodrama Slobodana Ćustića „O glumatanju“, a  ovom prilikom prisutne je pozdravio i predsednik udruženja Hercegovaca u Zrenjaninu, Milan Bjelogrlić.