Gradonačelnik s delegacijom Pokrajinske vlade u poseti međunarodnom sajmu u Moskvi

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić boravi s delegacijom Pokrajinske vlade Vojvodine u dvodnevnoj poseti Moskvi, gde je u toku Međunarodni sajam prehrane, privrede i poljoprivrede „World food Moscow“. Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, a u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine, na ovoj sajamskoj manifestaciji AP Vojvodina će na zajedničkom štandu predstaviti svoje proizvode iz osam gradova Vojvodine koji su inače potpisnici Sporazuma o zajedničkom nastupu na velikim sajamskim manifestacijama sa Razvojnom agencijom Vojvodine. Među njima je i Grad Zrenjanin.
 
Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić ocenio je da Sporazum o zajedničkom nastupu na velikim sajamskim manifestacijama potpisan 2017. predstavlja dodatni impuls sveukupno dobrim, bratskim i prijateljskim odnosima Srbije i Ruske Federacije, te da Pokrajinska vlada aktivno unapređuje saradnju s brojnim ruskim oblastima na regionalnom nivou.
 
On je podsetio da je u periodu januar-jul 2019. godine izvoz APV u Rusku Federaciju ostvaren u iznosu od 190,6 miliona evra, što predstavlja 59% prošlogodišnjeg izvoza, dok uvoz iznosi746,4 miliona evra što predstavlja 61,4% ostvarenog uvoza u odnosu na prošlu godinu.
 
 
„Ruske kompanije su, na osnovu podataka koje imamo iz Razvojne agencije Vojvodine, ukupno uložile 430 miliona evra i zapošljavaju 4.032 ljudi na teritoriji AP Vojvodine. Velike sajamske manifestacije poput ovih prilika su za umrežavanje poslovnih subjekata i ostvarivanje kontakata koji će poboljšati ovu statistiku“, poručio je sekretar za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.
 
Pored zajedničkog štanda, svi izlagači predstavljeni su u zajedničkoj brošuri na engleskom i ruskom jeziku, kao i u zajedničkom promotivnom filmu.
 
Sajmu u Moskvi koji je u trajanju od 24. do 27. septembra, osim članova delegacije Pokrajinske vlade, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i predsednika opština Žitište i Sečanj, prisustvuju direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj i direktor sektora za promociju Razvojne agencije Vojvodine Olivera Kovačević.
 
Izvor: Pokrajinska vlada