Ministar Nedimović u poseti poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji Grada Zrenjanina

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović posetio je danas tri naseljena mesta na teritoriji Grada Zrenjanina i poljoprivredna gazdinstva koja su koristila državne subvencije u oblasti agrara i stočarstva - Zorice Stefanov u Stajićevu, Žarka Stankova u Tomaševcu i Stefana Bokića u Kleku. Domaćin ministru Nedimoviću bio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima.
 
 
 
 
Firma “SN Stefanov Agro” d.o.o. iz Stajićeva bavi se ratarskom proizvodnjom na oko 350 hektara i organizuje proizvodnju i ostale usluge za kooperante. Ove godine podižu zasad od 45 ha voćnjaka oblačinske višnje, a subvencije su koristili u oblasti primarne biljne proizvodnje.
 
Gazdinstvo Žarka Stankova u Tomaševcu bavi se mlečnim govedarstvom i ratarstvom. Na gazdinstvu ima 40 muznih grla, 30 priplodnih junica i 20 bikova u tovu. Obrađuje 130 jutara zemlje. Gazdinstvo je koristilo subvencije namenjene tovu svinja, junadi i poboljšanju genetike krava, kao i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
 
 
 
 
Poljoprivredno gazdinstvo Stefana Bokića u Kleku registrovano je 2012. godine i pretežno se bavi ratarstvom, a od ove godine i voćarstvom na površini od oko 31 ha. U toku je podizanje zasada odomaćene sorte oblačinske višnje, a u narednom periodu u planu je proširenje ratarske proizvodnje kao i voćarske proizvodnje i podizanje hladnjače.
 
Pored gazdinstva, Stefan Bokić sa porodicom je i vlasnik firme “Bokić Agrar“ koja uspešno posluje sa više od 80 kooperanata. Bavi se otkupom i skladištenjem žitarica i uljarica, a od pre dve godine svoje poslovanje su proširili otvaranjem skladišta u Torku. Porodica Bokić se pretežno bavi ratarstvom na oko 600 hektara. Takođe, od 2019. godine Stefan je osnivač i vlasnik firme “Marste Agrar”, koja se bavi otkupom i skladištenjem žitarica i uljarica, a u planu je i da se proširi poslovanje u sferi otkupa i skladištenja voća. Gazdinstvo je podnelo zahtev za dobijanje subvencije u oblasti primarne biljne proizvodnje u tekućoj godini.
 
 
 
Nakon posete ovom gazdinstvu u Kleku, ministar Nedimović je, u obraćanju predstavnicima medija, istakao da će u narednih petnaest-dvadeset dana pokušati da obiđe sva sela u srednjobanatskom okrugu, a da se od svih pitanja kao primarno nameće - višegodišnji zakup poljoprivrednog zemljišta.
- Neke lokalne samouprave su već iskoristile pravo na desetogodišnji zakup za stočare, Zrenjanin će to uraditi sledeće godine, a takođe ćemo omogućiti i ratarima višegodišnji zakup, najmanje na četiri godine. Posmatrajući cifre, država je samo iz budžeta Republike Srbije, u 2018. godini za Zrenjanin dala preko 612 miliona dinara subvencija, odnosno preko 5 miliona evra. To se graniči i sa velikim investicijama na teritoriji države i grada Zrenjanina - naveo je ministar Nedimović.
Još je rekao da je pristalica ulaganja u mašine i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, jer one smanjuju troškove, a ne jednokratnih davanja koje se tiču hektara.
 
 
 
- Subvencije, pre svega, treba da imaju za cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje i najviše ih je u srednjem Banatu upravo uloženo u mašine i opremu, zatim za tovno govedarstvo i jedan deo za mlečno govedarstvo. Dosta mladih je konkurisalo za subvencije prethodne godine, što su dobri pokazatelji - objasnio je Branislav Nedimović.
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić  izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete ministra i obilaska nekoliko poljoprivrednih domaćinstava, pre svega onih u kojima su mladi ljudi nosioci tih domaćinstava.
- Vidimo da poljoprivreda ima perspektivu na našoj teritoriji, pogotovu ako znamo koliko mi, kao lokalna samouprava, ulažemo  da bi pomogli poljoprivrednicima na teritoriji Grada Zrenjanina, a znamo i koliko ulažu Pokrajina i Republika, tako da sam optimista i mislim da će se  više ovakvih, mladih preduzetnika, baviti poljoprivrednom proizvodnjom na našoj teritoriji - kazao je Janjić.
 
Dodao je da je proizvođačima najpotrebnija obnova mehanizacije i upoznati su sa načinom na koji država pomaže u toj oblasti. 
 
 
 
 
Jedan od proizvođača kog je danas posetio ministar, Stefan Bokić, kaže da je s bratom nasledio porodično gazdinstvo i nastoji da ga unapređuje i razvija.
- Ove godine krećemo i s voćnjacima, sadimo oblačinsku višnju na 31 hektar površine, a bavimo se ratarskom proizvodnjom na površini od 600 hektara. Bavimo se i otkupom poljoprivrednih proizvoda, u Kleku i Torku su nam otkupna mesta, i trudimo se da količinom plasiramo robu na tržište - objašnjava on.