Obeležavanje Dana evropske saradnje u Zrenjaninu

Svake godine u septembru tradicionalno proslavljamo Dan evropske saradnje. U okviru Interreg programa širom Evrope organizuju se događaji u cilju proslavljanja saradnje u okviru unutrašnjih i spoljašnjih granica Evropske unije.  Tokom prethodnih godina imali smo čast da ovu proslavu organizujemo kako u Rumuniji - u Temišvaru, Rešici, Drobeta Turnu Severinu i Oravici, tako i u  Srbiji u Vršcu, Velikom Gradištu i Kikindi. Ove godine Dan Evropske saradnje proslavljamo u Zrenjaninu. 
 
U petak 20. septembra 2019, sa početkom u 17.30 u Zrenjaninu, okupićemo se u Kulturnom centru Zrenjanina, Ulica Narodne omladine broj 1, gde ćemo zajedno pogledati zanimljive dokumentarne filmske priče iz Rumunije i Srbije. 
 
Sa početkom u 17.30, u holu Kulturnog centra Zrenjanina, prikazaćemo filmove koji su nastali u okviru projekata koji su implementirani u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. 
 
 
U 18.00 časova predstaviće se Rumunija filmom “Čak Noris protiv komunizma”, koji je režirala Ilinka Kalugareanu. Film je nastao 2015. godine, a govori o 1980-tim godinama u Rumuniji, kada se na hiljade filmova sa Zapada probilo kroz Gvozdenu zavesu otvarajući prozor u slobodan svet onima koji su se usudili da gledaju. Crno tržište VHS kaseta i jedna odvažna žena, prevodilac Irina Margareta Nistor, približili su magiju filma masama i posejali seme revolucije. 
 
Od 20.00 časova Srbija će se predstaviti filmom “Nana”, u režiji Miladina Čolakovića. Film je završen 2018 godine. Sniman je više od deset godina i prvenstveno se bavi retrospektivom, osvrtom na život, pogledom unazad na život pojedinca. Ovo je film o teškoj životnoj borbi, o ljubavi i požrtvovanju, bolesti i starosti. U isto vreme, ovo je film o životu koji je ispunjen, o životu koji uprkos velikim poteškoćama i neprekidnoj borbi ima smisao i svrhu, o značajnom životu jedne samo naizgled beznačajne žene. Pridružiće nam se  i Irina Margareta Nistor iz Rumunije, jedna od glavnih likova u rumunskom dokumentarnom filmu, sa kojom ćete moći da razgovarate o njenim iskustvima u delu predviđenom za pitanja i odgovore. 
 
Ulaz je slobodan!
 
Dan evropske saradnje predstavlja inicijativu koja se održava u zemljama Evropske unije i u susednim zemljama koje su korisnici teritorijalnih programa saradnje, koja ima za cilj da na jedinstven način promoviše saradnju između lokalnih zajednica u graničnom području. 
 
Dan evropske saradnje se organizuje u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, od strane Zajedničkog sekretarijata Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju u Temišvaru, u saradnji sa Upravljačkim telom Programa (Ministarstvo za regioalni razvoj i javnu administraciju Rumunije), i Nacionalnog tela (Ministarstvo za evropske integracije Srbije), uz podršku Grada Zrenjanina i Kulturnog centra Zrenjanina.  
 
Više detalja o ovom događaju možete saznati na http://www.ecday.eu/. Više informacija o Interreg-IPA Programu prekogranične saradnje Rumunija-Srbija na www.romania-serbia.net
Kancelarija za Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija u Zrenjaninu 
Telefon: 023 515 965
Stana Babić
Biljana Guzina