Prvi dan nove školske godine - pokloni Grada Zrenjanina đacima prvacima

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, posetio je danas osnovne škole “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu i “Slavko Rodić” u Lazarevu i uručio đačke torbe i pribor učenicima prvih razreda. Tradicionalno, Grad Zrenjanin i ove godine obezbedio je torbe i pribor, kao osnovnu pomoć roditeljima i njihovoj deci, i đaci prvaci u svih 27 osnovnih škola na teritoriji grada dobili su ih prvog dana nove školske godine. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je poželeo najmlađim đacima srećan polazak u školu, a potom zajedno sa svojim zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicima Duškom Radišićem i Simom Salapurom, uručio poklone. Rekao je da je ove godine na teritoriji grada upisano 992 prvaka, a da Grad Zrenjanin  sprovodi različite mere populacione politike i pomaže rad škola.
- Tradicionalno, sada već više godina, pripremamo poklone za naše prvake, i to je samo deo naše pomoći sugrađanima koji imaju tu radost da upisuju decu u školu. Prethodnih smo godina mnogo mera populacione politike primenili u našem gradu, od toga da za svako prvorođeno dete izdvajamo 50 hiljada dinara, drugo i treće po 35 hiljada, uz poklon u našoj apoteci, do drugih mera, a pratimo i državnu politiku u ovoj oblasti - kazao je gradonačelnik i dodao da grad izdvaja sredstva i za investiciono održavanje škola, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima.
 
 
 
 
- Pripremamo i jedan veliki projekat, hoćemo da izgradimo novu, veliku srednju školu, koja će biti dom za nekoliko sadašnjih srednjih škola i taj projekat će biti gotov do kraja godine, a nadam se sledeće godine i njegovoj realizaciji - istakao je gradonačelnik Janjić.     
 
U osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” u klupe je prvi put selo 111 učenika. Direktor druge škole u Zrenjaninu po broju učenika Miroslav Brnjoš kaže da je i ove godine formirano četiri odeljenja prvog razreda. 
- Kao i u svim školama u Srbiji i mi smo danas počeli prvi školski dan. Mali kuriozitet je da, među prvacima, imamo “mušku generaciju”, sa čak 71 dečakom i 40 devojčica. Zahvaljujem se gradonačelniku i njegovim saradnicima na obezbeđivanju sredstava svake godine i na poklonima uručenim učenicima prvog razreda, a koji mnogo znače i roditeljima, na početku školovanja njihove dece - kazao je direktor Brnjoš. 
 
 
 
 
U osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Lazarevu upisano je 13 prvaka, a direktor Siniša Stanić takođe ističe značaj donacije grada, posebno za roditelje tih učenika. U predškolskom odeljenju škole od ove godine borave i deca nižeg uzrasta, za šta su obezbeđena sredstva iz kabineta ministra Vlade Srbije bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku.  
- Opremili smo prostor za boravak grupe dece jaslenog uzrasta, od jedne do tri godine, a imamo i  grupu za decu od tri do pet godina i od pet ipo godina do polaska u školu, sva ta deca dolaze u objekat koji je u sklopu škole. Inače, u školi je ukupno 118 đaka, a sa decom nižeg uzrasta, ukupno oko 160 - navodi Stanić.
 
 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić iskoristio je priliku da obiđe i pomenuti prostor pri OŠ “Slavko Rodić” namenjen boravku najmlađe dece, jaslenog uzrasta. On je kompletno renoviran i opremljen potrebnim nameštajem i opremom, a deca će u njemu boraviti od sutra.