Godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu - negovanje sećanja i uspomena na oslobodioce

Danas se obeležava 2. oktobar, 75. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Ovaj značajan datum u istoriji grada obeležen je svečanom akademijom u Baroknoj sali Gradske kuće i polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu i na spomenik Žarku Zrenjaninu. 
 
Obeležavanju ovog datuma prisustvovao je i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Ivan Starostin, za kog je gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima priredio prijem u Gradskoj kući, a prijemu su prisustvovali i predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i čelnici gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata  SUBNOR.
 
 
 
 
Obraćajući se na svečanoj akademiji, gradonačelnik se osvrnuo na poslednje dane rata, trenutke kada su združene jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u višednevnim krvavim borbama oslobodili teritoriju srednjeg Banata od nemačkog okupatora i fašizma. 
 
Istakao je da su ruski i srpski narod, ruski i srpski vojnici i ratnici, na strani saveznika, dali nemerljiv doprinos konačnoj pobedi u Drugom svetskom ratu, da su bili zajedno u istim rovovima u oba svetska rata, u istim bitkama, zajedno na strani istine, slobode i pravde. 
- Grad Zrenjanin danas se, kao i prethodnih godina, s pijetetom seća svih svojih heroja, a ruski i srpski narod svojih očeva, dedova i pradedova koji su doprineli pobedi nad fašizmom. Briga o grobovima ruskih vojnika naša je sveta dužnost i obaveza, baš kao što nam dužnost i obaveza da ne dozvolimo prekrajanje istorije i da ukazujemo na svaku pojavu diskriminacije, ekstremizma, verske ili nacionalne netrpeljivosti, koje mogu dovesti do većih sukoba i novih oblika fašizma - rekao je Janjić i ukazao da su međusobna tolerancija, razumevanje, poštovanje sopstvenog, ali i svih drugih naroda koji ovde žive, osnovni preduslovi za ekonomski, privredni, kulturni i svaki drugi razvoj i grada Zrenjanina i Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije. 
 
 
 
 
Opisujući period nacističke okupacije našeg grada, Janjić je izneo jedno zapažanje kroz prizmu Gradske kuće, koja naredne godine obeležava značajan jubilej, 200 godina od završetka izgradnje.
- Ova zgrada je u protekla dva veka bila neposredni svedok svih istorijskih dešavanja i promena do kojih je dolazilo na prostorima Banata i u samom gradu. U tom dugom razdoblju zabeleženi su i radosni i manje lepi događaji. Ali, koliko god da su neka vremena bila teška, i po grad i po njegove stanovnike, nikada ovo zdanje nije izgledalo toliko zastrašujuće i tragično kao 1941. godine. Nikada u svojoj istoriji, osim u te četiri ratne godine, Županijska zgrada nije bila tamnica i skladište municije i naoružanja, i nikada, osim tokom Drugog svetskog rata, nisu u njoj zatvarani i mučeni rodoljubi i antifašisti, i iz njenog dvorišta odvođeni na gubilišta ili u logore. Ne smemo te činjenice ni jednog trena zaboraviti - ukazao je Čedomir Janjić.
 
Još je rekao da jača uticaj Republike Srbije u svetu, a da su rast privrede i investicija sve veći garant i svakog drugog napretka.
- U toj i takvoj Srbiji Zrenjanin je našao mesto kao jedan od gradova s najdinamičnijim razvojem tokom poslednjih godina i kao sredina sa najpovoljnijim privrednim okruženjem i najvećim investicijama u zemlji. Veliki infrastrukturni projekti i radovi tek nam predstoje - završavamo višedecenijski projekat izgradnje saobraćajne obilaznice oko grada, nakon skoro tri decenije gradimo novi most preko Begeja, priprema se izgradnja auto-puteva do Beograda i Novog Sada, a naše industrijske zone šire se za potrebe novih investitora. Ulažemo znatna sredstva u sportsku, putnu, komunalnu infrastrukturu, želimo da svakim danom, svakom novom godišnjicom od oslobođenja, naš grad bude bolje i lepše mesto za život i za rad. Samo tako čuvaćemo uspomenu na naše slavne pretke, učesnike u oba svetska oslobodilačka rata - poručio je gradonačelnik. 
 
Na svečanosti su govorili i istoričar Slobodan Milin i predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva Milan Bjelogrlić, koji je prvom sekretaru ambasade Ruske Federacije u Srbiji Ivanu Starostinu uručio prigodan poklon, izdanje na ruskom jeziku knjige o ruskoj koloniji u Velikom Bečkereku. 
 
 
 
 
U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković. 
 
Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina -gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, predstavnici Srednjebanatskog okruga, Vojske Srbije - Komande garnizona Zrenjanin, gradskog odbora SUBNOR i Srpske napredne stranke. Venac je položio i prvi sekretar ambasade RF. Na početku svečanosti himnu Republike Srbije otpevala je Milica Dosković. 
 
 
 
 
Na spomen-obeležje borcima Crvene armije na Bagljašu vence su položili prvi sekretar ambasade RF, čelnici Grada Zrenjanina, Komanda garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Prisustvovalo je i jedno odeljenje učenika petog razreda osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, s razrednim starešinom Draganom Dimitrijević. Njima se, nakon polaganja venaca, obratio Milan Bjelogrlić, osvrćući se na period ratnih zbivanja i ukazujući na značaj i doprinos Crvene armije oslobađanju grada 1944. godine, ali i značaj čuvanja i negovanja u ratu izvojevane slobode.  U spomen-kosturnici na Bagljašu sahranjeno je 220 vojnika, poginulih daleko od svoje otadžbine, u borbi protiv fašizma i za oslobođenje našeg grada  i teritorije Banata.
 
Prvi sekretar ambasade Ruske Federacije izrazio je, u ime ambasadora Bolcan-Harčenka,  osoblja ruske ambasade i u svoje lično ime, zahvalnost Gradu Zrenjaninu na brižnom odnosu prema grobovima Crvenoarmejaca i na negovanju sećanja na njih i njihovo herojstvo.
- Raduje me što su ovde bila i deca, koju treba vaspitavati  u istom duhu i na nama je, ruskom i srpskom narodu, da danas budemo zajedno, kao što je to bilo i u Drugom svetskom ratu i ranije tokom istorije, da budemo rame uz rame i štitimo istoriju, ne dozvolimo njeno prekrajanje i da dajemo sve od sebe da se te ratne strahote nikada ne ponove - kazao je Ivan Starostin.