Ministar Ružić: dobra saradnja Zrenjanina i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić posetio je danas Zrenjanin i tom prilikom održao je radni sastanak sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima.
 
Ministar Ružić je, kao predsedavajući Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor, održao sednicu te komisije u Baroknoj sali Gradske kuće sa načelnicima svih upravnih okruga Republike Srbije, a glavna tema sednice je novousvojeni trogodišnji Akcioni plan za zapošljavanje inspektora.
 
 
 
 
On je izrazio zadovoljstvo što se sastanak održava u našem gradu, kao i zbog učešća svih načelnika upravnih okruga iz Srbije i ujedno zahvalio domaćinima - Gradu Zrenjaninu i Srednjobanatskom upravnom okrugu. 
- Za nas je veoma značajno da pored zakona i propisa koje imamo i koji se usvajaju u Parlamentu odemo i na teren da sagledamo sa kakvim izazovima i problemima se rukovodstva lokalnih samouprava suočavaju. Iz razgovora sa gradonačelnikom Janjićem sam ustanovio da je zaista i reforma javne uprave i podastiranje svih usluga građanima Zrenjanina ovde na visokom nivou. Drago mi je da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućilo i obezbedilo sredstva za rekonstrukciju i proširenje centralne gradske pijace u Zrenjaninu što će svakako biti na dobrobit Zrenjaninaca - rekao je Ružić i istakao da je to primer dobre saradnje resornog ministarstva i lokalne samouprave koja takođe sufinansira ovaj projekat.
 
 
 
 
- Ono što jeste veoma značajno, i što smo u protekle dve godine kao Komisija radili, jeste da smo uradili funkcionalnu analizu o potrebama u ljudskim resursima, materijalnim i tehničkim potrebama inspekcija širom Srbije, pre svega na republičkom nivou, kojih ima 43. Značajno je i da su precizno ustanovljene te potrebe i da je jasno definisano, u skladu sa Akcionim planom, koji je prošao na Vladi avgusta ove godine, da ćemo u sledeće tri godine otvoriti mogućnost zapošljavanja 1.272 nova inspektora, a što se tiče SBO, postoji potreba za 21 novim inspektorom, dok je u Vojvodini reč o 213 - objasnio je ministar Ružić, napominjući da u Srednjobanatskom okrugu postoji potreba u inspekciji rada, Sanitarnoj inspekciji, kao i Fitosanitarnoj i još nekim inspekcijama.
 
- Smatram značajnim i da smo otvorili tu mogućnost, koordinaciona komisija napravila je instrukciju kako da tu mogućnost realizujemo. Ne smemo zaboraviti da su inspektori upravo ti koji vode računa o tome kakav vazduh dišemo, kakvu hranu naša deca jedu, da li neko pravi neke prekršaje u smislu finansijskog poslovanja i tako dalje. Inspekcije nikada ne mogu biti trošak u budžetu, jer omogućavaju i priliv novca u budžet iz kog se finansiraju pijace, kao što je ovde slučaj, ali i škole, parkovi i drugo - rekao je još ministar Ružić.
 
Naveo je i da će na današnjem sastanku biti reči o Zakonu o teritorijalnoj organizaciji koji je priveden kraju, a javna rasprava završena, kao i o stručnom usavršavanju koje je u skladu sa Zakonom o nacionanoj akademiji za javnu upravu po prvo put omogućeno i službenicima u jedinicama lokalne samouprave.  
 
Načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević istakla je zadovoljstvo što se tako važan sastanak održava u našem gradu naglasivši da je to praktično rezultat dobre saradnje sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, posebno ministrom Ružićem. 
 
 
 
 
I gradonačelnik Janjić je ukazao da postoji odlična saradnja sa ministrom Brankom Ružićem i Ministarstvom i ukazao da se zahvaljujući tome krenulo u realizaciju važnog i velikog projekta u Zrenjaninu - proširenja centralne pijace, zahvaljujući zajedničkim sredstvima. 
- Krenuli smo sa prvom fazom radova, sledeću fazu nastavljamo na proleće naredne godine, tako da ćemo dobiti veliki pijačni prostor u centru grada, a siguran sam i da će i stanovnici koji žive u okruženju biti zadovoljni kako će taj plato ubuduće izgledati - naveo je gradonačelnik.