Obeležena 100. godišnjica od osnivanja Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije

Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina sinoć je, u Baroknoj sali Gradske kuće, upriličila  Svečanu akademiju povodom 100 godina od osnivanja Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije. Savez je osnovan 1919. na inicijativu vojvode Stepe Stepanovića, a svoj rad počeo je pod nazivom Udruženje rezervnih oficira i ratnika. O istorijatu, aktuelnom trenutku i budućnosti Organizacije rezervnih vojnih starešina govorila je predsednica gradske organizacije, rezervni kapetan artiljerije Tanja Dulović, inače jedina žena u Srbiji na čelu organizacije rezervnih vojnih starešina, a potom je sve učesnike i goste pozdravio gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić. 
 
 
 
 
Kako je istaknuto tokom svečanosti, bez lokalne samouprave Organizacija ne bi uspešno radila, i u svakoj prilici Grad Zrenjanin je bio uz svoje rezervne oficire i podoficire. U svetlu obeležavanja stogodišnjice jubileja, gradonačelnik je podsetio na prošlogodišnje obeležavanje jednog veka od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, događajima koji su prethodili osnivanju  Udruženja rezervnih oficira i ratnika. 
 
Rekao je da je srpska vojska, vaskrsla iz pepela, tada oslobodila ne samo kompletnu teritoriju Srbije, već je pod svoje okrilje stavila i sve teritorije na kojima je vekovima živeo srpski narod, uključujući i Srpsku Vojvodinu. 
- Prisajedinjenje severne srpske pokrajine do danas ostaje sigurno jedan od najznačajnijih istorijskih događaja po srpski narod severno od Save i Dunava. Veliki doprinos tim procesima dalo je i ovdašnje stanovništvo, srpski narodni prvaci tadašnjeg Velikog Bečekereka, predvođeni dr Slavkom Županskim i njegovim saradnicima. Svi ti veličanstveni i epohalni istorijski događaji prethodili su onom što je usledilo neposredno po završetku Velikog rata i što  obeležavamo danas kao jubilej organizacija rezervnih vojnih starešina - ukazao je Janjić i dodao da je ubrzo nakon Prvog svetskog rata srpska vojska stacionirana u našem gradu i da njeni pripadnici, oficiri i vojnici, do danas dele s narodom i dobro i zlo. 
- Učestvuju sa stanovništvom u brojnim aktivnostima i oblastima gradskog života, i moram da istaknem našu izuzetno dobru saradnju sa Garnizonom, sa pripadnicima Vojske Srbije i Komande Banatske brigade. Građani Zrenjanina u potpunosti pripadnike Vojske doživljavaju kao svoje sugrađane. Kao što je i pre jednog veka imao značajnu ulogu u srpskom nacionalnom korpusu, Zrenjanin i danas ima svoje važno mesto u privrednom i svakom drugom razvoju države Srbije. Želimo da to tako i ostane, želimo da sećanje na naše slavne pretke i oslobodioce budu najbolja vodilja i najbolji putokaz za budućnost - kazao je još gradonačelnik, čestitajući svim rezervnim vojnim starešinama jubilej. 
 
 
 
 
Ovom prilikom dodeljena su i priznanja i zahvalnice organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i Vojvodine, pojedincima i ustanovama, u znak zahvalnosti za zasluge u očuvanju patriotizma i doprinosu jačanja ugleda rezervnih vojnih starešina Srbije. Među dobitnicima se našao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kom je plaketu uručila Tanja Dulović, a zahvalnicu pukovnik Željko Obradović, predsednik Pokrajinske organizacije rezervnih vojnih starešina Vojvodine. 
 
Nagrađeni su ovom prilikom i srednjoškolci, učesnici literarnog konkursa na temu “1300 kaplara”. Prva nagrada pripala je Dušanu Drndareviću, maturantu Užičke gimnazije, a druga Teodori Burić, učenici Poljoprivredne škole iz Zrenjanina. Šestoro učesnika je pohvaljeno za učešće na konkursu i uloženi trud. 
 
Upriličen je i prigodan kulturno-umetnički program, uz nastup hora “Sveti Serafim Sarovski”, operske pevačice Milice Dosković i glumice Jelene Kesić, koja je govorila monolog srpske heroine iz Prvog svetskog rata, Milunke Savić.