Pedeset godina karate sporta u Zrenjaninu

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i kustos Narodnog muzeja Siniša Onjin otvorili su juče na Trgu slobode izložbu posvećenu jubileju, 50. godišnjici karate sporta u našem gradu. Kada je grupa entuzijasta i sportista 1969. godine osnovala karate klub “Šumica”, nisu mogli pretpostaviti da će taj sport doživeti značajan razvoj, biti jedno vreme i nosilac zrenjaninskog sporta i s uspehom se održati pet decenija u brojnoj porodici gradskih sportova i sportista. 
 
 
 
 
Bilo je na jučerašnjem skupu na Trgu slobode i dosta emocija, prisustvovali su i neki od osnivača prvih gradskih klubova, bilo je i onih najmlađih, koji tek treba da se iskažu na tatamiju, ali je, nažalost, dosta i onih koji nisu više među živima, a dali su značajan doprinos razvoju karatea u gradu i zaslužili su da i o njima juče bude reči na otvaranju izložbe.
 
Pomoćnik gradonačelnika istakao je na početku da je otvarao dosta sportskih događaja, ali da nije nikada osećao veću tremu, jer je u pitanju sport kojim se i sam aktivno bavio, u klubovima “Zrenjanin” i “Dijamant”. Rekao je da je tokom prethodnih pet decenija u gradu funkcionisalo osam karate klubova, a da prvi koji je osnovan, “Šumica”, spada među najstarije karate klubove u zemlji.
 
 
 
- Pored promovisanja takmičarskih rezultata i organizacije velikih sportskih događaja, veoma je bitno da obeležavamo i sportske jubileje, naglašavamo tu našu bogatu i dugu sportsku tradiciju i sećamo se ljudi koji su razvijali sport u našem gradu. Jedan od takvih sportova svakako je i karate sport, koji je jedno vreme bio i nosilac zrenjaninskog sporta, kada je Snežana Perić, sada Pantić, dominirala ne samo nacionalnom, već i evropskom i svetskom scenom. Po prvi put sada organizujemo jedinstvenu izložbu svih karate klubova grada Zrenjanina i drago mi je da su se svi odazvali pozivu za učešće na izložbi - istakao je Salapura i dodao da se tokom pripreme izložbe došlo i do nekih zanimljivih podataka.
- Jedan od takvih jeste da je 1999. godine, kada su na snazi bile sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji prvu međunarodnu medalju za našu zemlju osvojila upravo Snežana Perić na Evropskom prvenstvu. Prvi naš klub “Šumica” jedan je od najstarijih u zemlji i preteča je svih današnjih karate klubova u gradu, i mi smo, u znak sećanja, to obeležili spomen-pločom na zgradi mesne zajednice “Šumica” - naveo je pomoćnik gradonačelnika. 
 
 
 
Najavio je i održavanje velikog humanitarnog karate seminara, u zrenjaninskoj “Kristalnoj dvorani”, u drugoj polovini novembra, i izrazio očekivanja da će to biti još jedan pokazatelj snage karatea u našem gradu. Zaključio je da ova izložba ne predstavlja “tačku”, već samo “zarez” na obeležavanje jubileja i dugu karate tradiciju i pozvao sve predstavnike klubova i karatiste da prikupljanjem novih materijala dopune izložbu i upotpune bogatstvo karate sporta u Zrenjaninu.
 
Izložbu je pripremio Narodni muzej Zrenjanin, u saradnji s Gradom Zrenjaninom i gradskim karate klubovima. Na 15 panoa predstavljena je retrospektiva tog sporta od osnivanja prvog kluba do danas, uz takmičarske rezultate i fotografije, a biće dostupna javnosti tokom naredne tri nedelje. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5383/50_god_karatea_0.jpg