Наранџасти гербери у знак сећања на жене жртве насиља

Поводом обележавања светске кампање "16 дана активизма против насиља над женама" представнице Радне групе за превенцију и спречавање насиља, Женске одборничке мреже и Савета за родну равноправност Града Зрењанина заједно су данас на Малом мосту, симболичним спуштањем наранџастих гербера у језеро, подсетили јавност на све жене жртве насиља у нашој земљи током ове године.

Наранџасти гербери у знак сећања на жене жртве насиља

Заменица председника Скупштине града Зрењанина Љуба Травица казала је новинарима да се, на жалост, и ове године, три године након доношења новог закона број жртава не смањује.
- У току ове године двадесет осам жена је убијено, углавном је реч о томе да су извршитељи ових најтежих дела или брачни партнери, љуваници, или неко ко је у најближој породици. Тужна статистика и ове године и наравно да је логично запитати се шта треба друштво да чини како би ситуација била другачија. Под број један, ако погледамо законодавни оквир, урадили смо све што смо могли, донели смо неопходне законе, системски су ствари постављене на место, а опет се питамо зашто с е овакви случајеви не смањују из године у годину. Чини ми се да проблем лежи пре свега у јавној свести, у томе да сви скупа, наша заједница, наше друштво не схвата озбиљно овај проблем. Како поправити ситуацију? Пре свега на локалним нивоима неопходно је поправити систем социјалне заштите, максимално, колико је могуће и чини ми се да Град Зрењанин спада међу градове који предњаче у том смисли, доста смо урадили, а урадићемо још више и могу рећи да сам пресрећна да, без обзира на тужну статистику, у нашем граду нису забележени такви догађаји - казала је Травица. 

Наранџасти гербери у знак сећања на жене жртве насиља

Она је указала и на чињеницу да поред жена које страдају као брачни, или ванбрачни партнери постоји још један додатан проблем, а то су особе са инвалидитетом које су такође угрожене категорије, али и жене на селу , о чему би требало разговарати и ширити свест о томе да саме за себе могу много да учине, не само жене већ и цела заједница. 
- Проблем је у пријављивању, ако погледате статистику, видећете да су случајеви са смртним исходом по први пут пријављени, дакле, није пре тога било пријава за насиље у породици, што је страшно. Зато, год можемо, морамо разговарати о подизању свести грађана, јер, то је једини пута да постепено буде све мање овако тужних ситуација случајева - рекла је још Љуба Травица.

Наранџасти гербери у знак сећања на жене жртве насиља

Иначе, кампања почиње данас, 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. 
Циљ кампање "16 дана активизма против насиља над женама" је подизање свести и преузимање акција за сузбијање насиља.
Званична боја кампање је наранџаста, као симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама. Свуда у свету, знаменитости у градовима осветљене су наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање.


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5489/gerberi_16_dana_aktivizma_2019_1.jpg