Градоначелник Јањић: на терену ангажовано више од 700 волонтера, у припреми једнократна помоћ пензионерима с најнижим примањима

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и заменик Саша Сантовац данас су, у позивном центру Градске управе, разговарали с волонтерима који у том простору раде и информисали се о раду центра, броју и врсти позива протеклих дана, на шест бројева телефона који су у функцији од увођења ванредног стања на територији Републике Србије, прошлог понедељка. Градоначелник је рекао да је Зрењанин реаговао истог тренутка и организовао рад кол-центра, у ком је тренутно ангажовано 38 људи, свакодневно од 7 од 16 часова. 
- Они су, иначе, радници Градске управе или градских јавних установа, јављају се на шест телефона и до сада је остварено преко две ипо хиљаде позива, са различитим захтевима - од потреба за доставом основних животних намирница, тражења бројних информација, до жеље наших најстаријих суграђана да нашим волонтерима дозволе да им подижу пензије. И то смо организовали, тако да ће уз посебну дозволу и пратњу комуналног полицајца, наши волонтери ићи на адресе наших суграђана како би им помогли. Више од 700 волонтера је ангажовано на терену, на територији свих месних заједница, који непосредно решавају проблеме наших суграђана. 
 
 
 
Објаснио је да то функционише на начин да грађани позову неки од шест бројева кол-центра, из ког се захтеви прослеђују кризним штабовима у месним заједницама на чијој територији грађани живе. 
- Врло брзо се то решава, показало се да смо међу најорганизованијим градовима у земљи што се тиче кол-центара и уопште дистрибуције помоћи. Такође, нико неће остати ни без социјалних примања и ко је имао до сада тај вид помоћи добијаће и убудуће, али желимо да помогнемо и другим нашим суграђанима који су угрожени и у току је припрема акције за давање једнократне помоћи у виду намирница свим пензионерима чији је износ пензије мањи од 30.000 динара - рекао је Јањић. 
 
Још је казао да у Зрењанину није било никаквих злоупотреба на терену од стране волонтера Града Зрењанина и да моли наше суграђане да пријаве било какву неправилност, уколико је уоче.
- Могуће је да се на терену појављују неки други појединци који желе да злоупотребе ову ситуацију, али то решавамо заједно с нашом Полицијском управом и то је у нашем граду веома ефикасно - нагласио је.
 
 
 
Још једном је захвалио на ангажовању медицинским радницима, људима који раде у здравству, али, како је навео, ништа мањи хероји нису ни наши трговци, који су свакодневно у контакту са преко 150 наших суграђана и нису само јуче били ангажовани, када су наши пензионери могли да дођу у продавнице, већ је тако сваког дана. Продавнице су у Зрењанину добро снабдевене.
 
Апеловао је на све наше суграђане да не напуштају своје домове, да прате све инструкције државних органа, да без преке потребе и радне обавезе не излазе из кућа, јер је то једини начин да се заустави епидемија. 
 
 
 
Једна од координаторки кол-центра Града Зрењанина Маријана Видић рекла је да сви волонтери на терену носе униформе, идентификационе картице с печатом Градске управе на полеђини, с качкетом, ранцем и торбом, на којима је назначен назив “Волонтери Града Зрењанина”. 
- Њихово ангажовање почиње у 8 часова ујутро и траје до 16 часова, а до њихове помоћи долази се позивом на кол-центар и давањем података о лицима којима је потребна помоћ. Подаци и захтеви се прослеђују месним заједницама, које потом ангажују волонтере на својој територији. Реалан долазак волонтера на дату адресу је након два сата од пријема позива - објашњава Видић.
 
Додаје да је дан у кол-центру стресан и да има разних позива који стижу на телефоне.
- Првенствено смо ангажовани због помоћи старијим од 65 година, којима је забрањен излазак из домова, међутим, пристижу позиви са различитим животним питањима. Трудимо се да пружимо одговоре на готово све, понекад немамо одговор одмах, али позивамо надлежне службе, узвраћамо позиве грађанима, дајемо све од себе како би умањили стрес и панику међу становништвом које се, чини ми се, у највећој мери поштује прописане мере Владе Републике Србије - навела је Маријана Видић.   
 
 
  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5560/Kolcentar_23-03-2020_0.jpg