Градоначелник: попуштање рестриктивних мера у Зрењанину уз досадашњу дисциплину и одговорност

Захваљујући дисциплини грађана и мерама које је, у складу са одлукама Владе Србије, донео Градски штаб за ванредне ситуације, стање у Зрењанину претходних недеља било је стабилно, о чему сведочи и веома мали број заражених коронавирусом. Према званичним подацима Министарства здравља, број заражених на подручју града Зрењанина износи 0,3 одсто од укупног броја оболелих на територији Републике Србије. 

Зрењанин се у овим тешким тренуцима показао и по својој хуманости. Наиме, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије саопштила је да се, захваљујући националној платформи „Буди волонтер“, која је покренута 24. марта, преко 7.000 људи у 27 градова и општина укључило у помагање суграђанима на добровољној бази. Према тим подацима, након Београда и Новог Сада, највише волонтера било је управо у Зрењанину – 7 одсто од укупног броја у Србији. Волонтери су у претходном периоду били ангажовани у кол-центру, који је оформила Градска управа за помоћ старијим суграђанима, као и на паковању и подели пакета помоћи намењених пензионерима са месечним примањима мањим од 30.000 динара и социјално угроженим грађанима.

Градоначелник Чедомир Јањић, коментаришући актуелну ситуацију и постепено попуштање рестриктивних мера, истиче да треба сачувати стрпљење и потврдити досадашњу дисциплину и одговорност, све док је на снази ванредно стање.
“Зрењанинци су од почетка ванредног стања исказали висок ниво одговорности и дисциплине, и према себи и према другима, и ја им се на томе захваљујем. Попуштамо рестриктивне мере у складу са ситуацијом и одлукама Владе Србије, али се на нивоу града организујемо тако да ничим не угрозимо до сада постигнуто у борби против заразе коронавирусом. У том смислу истичем и добру међусобну сарадњу и сталну координацију између свих надлежних градских служби, нашег кол-центра, волонтера, јединица цицилне заштите, кризних штабова у месних заједница, свих оних који учествују и доприносе у превазилажењу ове ситуације”, навео је градоначелник.  

У граду Зрењанину од прошле среде поново раде градске пијаце, пензионери користе могућност изласка из својих домова, а донета је и одлука о значајним бенефицијама за закупце пословног простора у јавној својини Града Зрењанина. Завршена је подела првог контигента помоћи најугроженијем делу становништва и у току је припрема другог пакета, чија ће подела уследити током наредних дана. Град спроводи мере дезинфекције јавних простора, домова за стара лица, објеката поште, а поставио је и цистерне са дезинфекционим растором за грађане на четири јавне локације. У складу са одлуком Владе Републике Србије, отворене су установе културе, данас почињу да раде фризерски и козметички салони и фитнес центри, а успоставља се поново и међуградски аутобуски саобраћај. Малопродајни трговински објекти продужили су радно време за један сат и свуда се у потпуности поштују прописане мере заштите. 

Иако су одређене мере још увек на снази, живот се полако враћа у Зрењанин. Између осталог, настављени су и одређени инфраструктурни радови у граду, који су обустављени услед пандемије коронавируса. Тако су прошле недеље настављени радови на изградњи моста на траси обилазнице око града, а радници су и јутрос били на терену. Активна су и градилишта стамбених објеката на неколико локација у граду, а настављени су и радови на започетим пословним објектима у индустријској зони “Југоисток”. На градилишту објекта компаније “Лидл” на Багљашу радови нису ни прекидани и одвијају се у пуном обиму.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5615/Lidl_27-04_0.jpg