Градоначелник председавао седницом Градског штаба за ванредне ситуације - разматрано опште стање у граду

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и његови сарадници, заменик Саша Сантовац и помоћници Симо Салапура, Драган Ћапин и Душко Радишић изашли су данас из кућне изолације и на својим су радним местима, а градоначелник је одмах сазвао седницу  Градског штаба за ванредне ситуације, којом је данас и председавао. 

Седници су присуствовали представници градских здравствених и установа социјалне заштите, Полицијске управе, гарнизона Војске Србије, Комуналне милиције, Црвеног крста, Ватрогасног савеза, Ветеринарског института, јавних комуналних предузећа. Разматрана је општа ситуација у граду, са здравственог, социјалног, безбедносног и комуналног аспекта и стање је оцењено као стабилно и под контролом у свим сегментима. 

Директорка Дома здравља Зрењанин др Гордана Ђурић рекла је да амбуланта на Зеленом пољу функционише као Центар за респираторне инфекције и да прима искључиво пацијенте с респираторним тегобама. Радно време центра је сваког дана од 7-22 часа и лекари по пријему пацијената врше тријажу и индукују да ли је потребно тестирање на присуство коронавируса. Такође, поновила је информацију да се дежурство обавља у IX здравственој амбуланти на Багљашу. 

Др Здравко Ждрале, директор Завода за јавно здравље, истакао је епидемиолошку ситуацију у Зрењанину као добру, стабилну и под контролом. Оценио је сарадњу с надлежним покрајинским институцијама такође као добру и изнео податак да је у протекла два дана на присуство коронавируса тестирано 50 пацијената са територије средњег Баната, да су прекјуче регистрована 2 нова позитивна случаја, а да су сви јуче тестирани пацијенти негативни на присуство вируса, што је, по њему, најбољи знак да је ситуација стабилна и под пуном контролом. 

Представник Полицијске управе МУП Србије у Зрењанину рекао је да је безбедносна ситуација у граду добра, да нема пуно позива грађана и да се бележе само спорадична кршења прописаних одлука Владе Републике Србије, углавном у периоду до 21 час.  

Командант зрењанинског гарнизона Војске Србије потпуковник Александар Дедић рекао је да су припадници Војске Србије ангажовани на обезбеђењу Геронтолошког центра и два приватна дома за стара лица у Зрењанину и да се у томе поштују строго утврђене процедуре.

Припадници Комуналне милиције у другом циклусу учествују у подизању пензија из банака по овлашћењу наших суграђана којима није дозвољен излазак из домова, а у сарадњи са припадницима Цивилне заштите реализују и акцију поделе пакета помоћи. Јуче је, такође уз њихово ангажовање, почела дистрибуција дезинфекционог раствора за грађане на три цистерне, постављене на јавним површинама у граду. 

Градоначелник је известио чланове Градског штаба за ванредне ситуације о стању водоснабдевања у граду, истакавши да вода у градској мрежи у континуитету 21 дан задовољава прописане стандарде о квалитету и да је у процедури скидање забране за њену употребу за пиће. Представник ЈКП “Водовод и канализација” рекао је да је притисак у мрежи добар, да су отклоњени поједини мањи кварови који су проузроковали губитке у мрежи и да нема притужби грађана на водоснабдевање. 

Градоначелник Чедомир Јањић информисао је Градски штаб да је завршена подела пакета помоћи пензионерима са примањима нижим од 30 хиљада динара и да је у току подела пакета социјално угроженим лицима. Рекао је и да се припрема нови контигент помоћи, који Град Зрењанин такође финансира из сопствених буџетских средстава и уз учешће донатора, те да ће подела другог пакета уследити у наредне две-три недеље.  

На седници је утврђено да ће у петак, 17. априла, дежурство позивног, кол-центра у Градској управи трајати од 08-12 часова, а у истом термину дежураће и кризни штабови у месним заједницама. Пензионери ће тога дана моћи у куповину у времену од 04-07 часова, у истим малопродајним објектима, месарама и апотекама као претходног петка. 

Након седнице дат је одговарајући Закључак.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5602/Stab_VS_15042020_0.jpg