Радни састанак градоначелника с представницима корпорације “Шандонг хајспид”, тема градња аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић са сарадницима, начелником Одељења за привреду Градске управе Гораном Краварушићем и шефом Одсека за локални економски развој Јованом Вукановићем, одржао је данас радни састанак с представницима кинеске корпорације “Шандонг хајспид”, с којом је Влада Републике Србије успоставила сарадњу на пројекту изградње аутопута Београд (Борча) - Зрењанин - Нови Сад.

Поздрављајући представнике корпорације која је у Републици Србији с успехом ангажована на изградњи аутопута “Милош Велики”, градоначелник Јањић је истакао изузетан значај пројекта и повезивања нашег града најмодернијом саобраћајницом са два највећа центра у Србији, Београдом и Новим Садом. 
“У питању је капитална инвестиција која у потпуности мења економску и сваку другу слику овог дела наше земље и не треба посебно истицати какве нам се отварају могућности за привредни развој. Уз овакву саобраћајницу Зрењанин постаје интегрални део европских саобраћајних коридора, али и стиче могућност да се из наших индустријских зона најбрже и најсигурније транспортују велике количине произведене робе”, истакао је градоначелник.      

Градоначелник је изразио спремност Града Зрењанина да се укључи у реализацију изградње аутопута кроз логистику и сваку врсту помоћи која је у надлежности локалне самоуправе. Представници “Шандонг хајспида” истакли су одличну досадашњу сарадњу са Владом Републике Србије и изнели очекивања да ће и овај пројекат почети с реализацијом у што краћем временском периоду. 

Подсећамо, Влада Републике Србије оформила је радну групу и потписала Меморандум о разумевању и изради планске и техничке документације за изградњу ауто-пута са кинеском компанијом “Чајна Шандонг Интернешнл” и најавила да ће документација за тај пројекат бити готова ове године. Том приликом наведено је да ће аутопут пуног профила Београд (Борча) - Зрењанин - Нови Сад бити дужине 113 километара и на њему ће бити саграђено 12 петљи, четири моста и надвожњак преко железничке пруге, а процењена вредност инвестиције је 600 милиона евра. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5617/Sandong_hajspid_0.jpg