Спортска порука Зрењанину: останите успешан олимпијски град

Спортисти и спортски стручњаци поштују услове изолације, остају код куће у овом периоду, али користе прилику за сваку међусобну комуникацију, едукацију и размену искуства. Недавно успешно он-лине предавање за спортске стручњаке, које је, прилагођавајући се датим околностима, по први пут организовао Спортски савез града Зрењанина, било је прилика да се зрењанинским спортистима и спорту уопште упути значајна спортска порука од стране једног од најеминентнијих стручњака у нашој земљи, професора др Владимира Копривице. 
 
На завршетку предавања под називом “Планирање и управљање процесом такмичења и тренинга”, професор подсећа на велике спортске успехе Зрењанина.
“Останите успешан олимпијски град, као град сте олимпијски успешнији од бројних држава. Колико имате олимпијских и светских медаља и шампиона и колико сте дали спортиста, то је заиста задивљујуће. Велики поздрав Зрењанину”, поручио је проф. Копривица. 
 
 
У ситуацији одлагања Олимпијских игара у Токију, овај спортски стручњак у разговору за “Спортски журнал” истиче да спортисти једва чекају повратак на терен, али да можда још већи изазов долази након завршетка пандемије због опасности од повреда и избора између здравља спортиста и капитала, јер ће након потпуне паузе у тренажном процесу одмах уследити напорна такмичења, како би се, колико-толико надокнадило пропуштено. 
 
Копривица сматра да ће последице овог изнуђеног прекида тек изучавати, јер се модерни спорт први пут суочава са оваквом ситуацијом, као и да ће за све струке ово бити изазов да се све озбиљно проучи.
“Оно што ће бити добро из свега овога јесте да ће морати да се допуне правила, јер не постоје никаква правила за овакве ситуације када све мора да стане. Вероватно ће Међународни олимпијски комитет, национални комитети, разна такмичења морати да донесу смернице шта да се ради у том случају”, закључује професор Копривица. 
 
Све наведено дотиче, наравно, и зрењанинске спортисте, јер је неколико њих већ обезбедило олимпијске норме и било у циклусу припрема за ОИ у Токију. Досадашње 22 освојене олимпијске медаље за наш град мораће тако да чекају на нове бар још годину дана. 
 
Подсећамо, на он-лине спортски семинар одазвало се преко 30 зрењанинских тренера и спортских радника, а помоћник градоначелника Зрењанина, и сам спортски стручњак, Симо Салапура, истакао је том приликом да оваква предавања омогућавају интерактивну комуникацију и да се у складу са исказаним утисцима планира наставак сличних активности, сходно актуелној ситуацији када спортске дворане и спортисти мирују.
 
Предавач, др Владимир Копривица био је декан београдског Факултета за спорт и физичко васпитање. Поседује вишегодишње искуство у раду стручног тима Кошаркашке репрезентације Србије и тренутно је члан стручног тима Кошаркашког клуба “Партизан”. У два наврата током каријере боравио је на стручном усавршавању у Москви, предавао на више факултета у земљи и иностранству и објавио преко 100 стручних и научних радова. Саветник је бројних спортиста олимпијаца и тренера. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5604/Koprivica_0.jpg