“Визионари Зрењанина” уз помоћ 3Д штампача израдили преко 600 заштитних визира за медицинске раднике

Више од 200 људи у 23 града Србије који се баве 3Д штампањем, одлучили су да волонтерски удруже све професионалне ресурсе, како би правили заштитне визире за медицинске раднике Србије. Одмах након проглашења ванредног стања настала је Фејсбук група “Визионари Србије“. По узору на ову групу, брзо се једна виртуелна група организовала и у нашем граду и назвала се “Визионари Зрењанина”. 

Групу чини двадесетак ентузијаста, број људи у групи варира, а услов је да они који су се организовали преко Фејсбук групе, имају и знају да раде на 3Д штампачима. Како је у јеку пандемије вируса корона најтраженија медицинска заштитна опрема, “Визионари Зрењанина” одлучили су да на својим штампачима, и уз додатну опрему, производе заштитне визире. Визири који се производе на овај начин нису стопостотна, али јесу једна од првих и битних заштита од вируса. Делови који се од употребе потроше, лако су заменљиви.

Неки од чланова ове групе, представљени и на заједничкој фотографији, су Валентин Јухас, Емил Мијатов, Роберт Кородини, Душко Пејачки, Срђан Шућ, Зоран Орчик, Александар Крњаић, Светозар Кирћански, Борис Кирћански, Золтан Бицок, Јован Царан, Владимир Тот, Иван Пардањац, Бранко Попов. Објашњавају да се на плочи 3Д штампача направи основни део, а онда се додају провидна фолија и гума, да се на једној плочи праве два визира и све то траје неколико сати. Визире су дистрибуирали бројним здравственим установама у граду, међу којима су Општа болница „Ђорђе Јоановић“, амбуланте Дома здравља на Багљашу, Мужљи, “Леснини”, у Меленцима, Служба хитне медицинске помоћи, Специјална болница “Бања Русанда”... Истичу да ће их радити све док за њима буде потребе.

 

Посебно је значајно истаћи да све визире “Визионари Зрењанина” израђују и дистрибуирају потпуно бесплатно. У почетку су сами набављали материјал, а у међувремену, када се сазнало шта раде, помогли су им у томе појединци, организације, колективи. Очекују да обезбеде довољно визира за све здравствене установе у Зрењанину, а потом да се прикључе групи на републичком нивоу и преко курирских служби и волонтера за транспрот, предају визире оним здравственим установама у Србији којој су визири неопходни.    

Фотографије: Фејсбук група “Визионари Србије”

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5599/Vizionari_Zrenjanina_0.jpg