Дан победе и Дан Европе - 75 година ослобођења од фашизма обележено примереним скуповима и порукама

Одавањем почасти борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење Зрењанина октобра 1944. године и свим жртвама Другог светског рата у нашем граду, данас је обележена 75. годишњица од победе над фашизмом. Деветог маја 1945. године фашистичка Немачка, поражена на свим фронтовима, потписала је капитулацију, чиме су окончана ратна дејства на европском континенту. Данашњи дан Европска унија обележава и као Дан Европе, у знак сећања на 9. мај 1951. када је донет “Шуманов план”, којим је основана Европска економска заједница за угаљ и челик (ЕЦСЦ), прва заједничка институција неколико европских земаља, која је претходила оснивању Европске уније. 
 
 
 
Примереним скуповима и порукама, у складу с ванредним мерама у борби против епидемије Ковид-19 и без масовних окупљања и војних парада, у Зрењанину је Дан победе обележен сећањем на жртве Другог светског рата, народне хероје, борце Црвене армије и родољубе, испред спомен-обележја на Багљашу и споменику Жарку Зрењанину. 
 
Обележавању Дана победе у Зрењанину присуствовао је и аташе амбасаде Руске Федерације у Србији, Дмитриј Карапоткин. Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, са сарадницима, је за представника амбасаде Руске Федерације приредио пријем у Градској кући, а потом је аташе Карапоткин одао почаст својим сународницима и положио венац на спомен-костурницу 220 бораца Црвене армије у спомен-парку на Багљашу.
 
 
 
Почаст борцима Црвене армије одали су и представници Града Зрењанина - секретар Скупштине града Милан Мркшић, заменик начелнице Градске управе Милош Королија и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић, а венац су положили и представници Команде Гарнизона Зрењанин Војске Србије, Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата СУБНОР и руско-српске компаније “Борец - Србија”, која послује у Србији. Делегације Града Зрењанина и СУБНОР положиле су цвеће и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима, такође у спомен-парку на Багљашу. 
 
 
 
Централна манифестација поводом обележавања Дана победе у Зрењанину одржана је на платоу испред споменика народном хероју Жарку Зрењанину, где су венац, испред Града Зрењанина, положили заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћник градоначелника Симо Салапура и заменица секретара Скупштине града Светлана Грујић. Венац је такође положио аташе руске амбасаде Карапоткин, као и представници Средњебанатског управног округа, Команде Гарнизона ВС у Зрењанину, градског одбора СУБНОР и Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида.
 
 
 
Присутнима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши да овај изузетно значајан дан обележавамо у другачијим условима него до сада, без масовних скупова и војних парада, али да то ни у ком случају не може умањити важност Дана победе, нити вредност стечене слободе, за коју су пале огромне жртве. 
“Потписивањем капитулације фашистичке Немачке, 9. маја 1945. године, заустављено је највеће зло у досадашњој историји човечанства. С поносом и достојанством можемо у сваком тренутку да истакнемо да су руски и српски народ заједно стајали у редовима велике победничке коалиције. Сећање на све жртве, на њихове идеале и слободарске тежње, наша је историјска и људска обавеза и то чинимо и ове, као и свих претходних година, као што ћемо чинити и убудуће.  
 
 
 

У Другом светском рату много држава доживело је материјална и људска разарања и страдања, али су највише жртава поднели Совјетски савез и руски народ, баш као што су на овим просторима највеће војне и цивилне губитке имали Срби. Уједињени на фронту, са заједничким циљевима и тежњама, припадници два братска народа заједно су донели слободу и овом граду, 2. октобра 1944. године. Сећамо их се данас и одајемо почаст војницима Другог украјинског фронта Црвене армије који су, далеко од своје домовине, у овој равници положили животе и остали на вечној стражи. Њих 220 почива у спомен-парку на Багљашу и својом борбом против фашизма исписали су славне странице историје нашег града”, рекао је Сантовац.  
 
Додао је да Србија жели чланство у Европској унији, али на равноправним основама и да такво чланство не сме утицати на све наше пријатељске везе које остварујемо не само са Руском Федерацијом, већ и са другим државама ван европског континента, а посебно Народном Републиком Кином. 
“Сви наши најзначајнији планови за будућност настављају да се реализују. Велике привредне инвестиције и нове фабрике у нашим индустријским зонама, аутопут до Београда и Новог Сада, комунална инфраструктура, враћају Зрењанин на место водећих градова у земљи по привредном развоју и сигурни смо да су Србија, Војводина и Зрењанин на добром путу. Све то данас смо у прилици да остварујемо, захваљујући и нашим славним прецима и њиховој херојској борби и славној победи пре 75 година. Нека је вечна слава и хвала херојима Другог светског рата и ослободиоцима од фашизма”, поручио је Сантовац.
 
 
 
 
И овога пута у делегацији Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида која је положила венац на споменик Жарку Зрењанину био је сада већ 94-годишњи Саво Радовановић, учесник Другог светског рата и носилац више ратних одликовања. Са 16 година ступио је у диверзантску јединицу, а ратни пут га је водио по бројним босанским ратиштима, све до пробоја Сремског фронта 1945. године и завршних ратних операција у тадашњој држави, у Словенији. Два пута је био рањен. Искористио је и прилику да поразговара с аташеом амбасаде РФ Дмитријем Карапоткином и додаје да ће присуствовати овој свечаности све док буде у могућности. 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5630/9maj2020_0.jpg