Градоначелник у обиласку радова на чишћењу Багљашког канала: неопходно редовно одржавање, али и зацевљење у зони насеља

- Покушавамо да Багљашки канал одржавамо у функцији и значајна средства смо издвојили у ту сврху у претходном периоду, не само за чишћење и измуљавање, већ и за зацевљење једног његовог дела и опремање црпне станице на уливу канала у Бегеј, код Мужљанског моста. Повећавамо проток канала где је то неопходно, али нам је идеја да тамо где траса канала иде кроз само насеље и кроз дворишта наших суграђана он буде зацевљен. То смо већ урадили код "Авив Парка" и мислим да је то једино решење, како за спречавање загађења, тако и за подизање квалитета живота у околини Багљашког канала на виши ниво - рекао је градоначелник Чедомир Јањић након данашњег обиласка радова на чишћењу канала, у зони ромског насеља у Сурдучкој улици. С њим су у обиласку били и заменик Саша Сантовац и начелник Одељења за привреду Градске управе Горан Краварушић. 

Евидентно је да се, након сваког чишћења овог канала, он поново загађује, пре свега због несавесног понашања појединаца који га сматрају својеврсном депонијом. То проузрокује зачепљења пропуста и плављења приобаља у случају обилнијих падавина, а у летњим месецима и непријатне мирисе и потенцијалне изворе заразе.  

Сада се чисти и уређује близу три километра канала, што је око половине његове укупне дужине, а по речима представника извођача радова Немање Милинковића, из предузећа “Ђедо коп” из Стајићева, у овом тренутку се врши уклањање трске и вегетације на самом каналу и око њега.
- Након тога се прелази на следећу позицију, чишћење и измуљавање канала, у дужини од два километра и 900 метара. Почетак канала је у индустријској зони  “Багљаш”, наставља се уз предузеће “Миле Драгић”, поред "Авив Парка", иза насеља “Багљаш”, до Сурдучке улице и препуста којим даље води кроз дворишта у Улици Фрање Клуза и на том потезу се сада врше радови - објашњава Милинковић. 

Чишћење Багљашког канала Град Зрењанин обавља у склопу уговора који обухвата и уређење уличне каналске мреже у Стајићеву и Ечки, где су радови већ завршени. 

Багљашки канал протеже се кроз град у укупној дужини од око 6,5 км, почиње код индустријске зоне “Багљаш” и завршава уливањем у Бегеј у близини Мужљанског моста. Пројектован је да одводи атмосферске воде од индустријске зоне рубом града до уливања у Бегеј, али је његово дугогодишње неадекватно одржавање довело до потребе значајних улагања, како би се канал поново привео функцији.  

Крајем 2015. године зацевљено је 500 метара канала, у зони "Авив Парка", што се показало као одлично решење. Те године извршено је и чишћење целе трасе и измуљавање, изграђени су цевасти пропусти испод саобраћајница и пешачких стаза, у вредности инвестиције 27 милиона динара, и опремљена најсавременија црпна станица на уливу канала у Бегеј, чијим стављањем у функцију је умногоме олакшана евакуација сувишних вода са овог дела Зрењанина, односно из самог Багљашког канала. Укупно је у ревитализацију канала и црпне станице уложено 37 милиона динара. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5655/Ciscenje_Bagljaski_kanal_0.jpg