Симо Салапура нови градоначелник Зрењанина, Сантовац остаје заменик, изабрано Градско веће

Скупштина
Симо Салапура, досадашњи помоћник градоначелника за област спорта, омладине и туризма, изабран је за градоначелника Зрењанина на данашњој седници Скупштине града, одржаној у великој сали Културног центра Зрењанина. Његов заменик биће Саша Сантовац, који се и до сада налазио на тој функцији. Изабрано је и ново Градско веће, у чијем је саставу девет чланова.  
 
 
 
 
Други пут у новом сазиву, одборници су се окупили у том простору да би одлучивали о кадровским решењима - избору градоначелника, заменика и чланова Градског већа, заменика председника и секретара Скупштине града, председника и чланова три комисије - као и по тачкама у вези са завршним буџетом града за 2019. годину. Разматран је и Предлог Одлуке о измени Одлуке о категоризацији општинских путева и улица на територији града Зрењанина. Седницом је председавао Чедомир Јањић.
 
 
 
 
Тајним гласањем, већином гласова одборника, за градоначелника је изабран Симо Салапура, доктор наука у области физичког васпитања, спорта и кинезитерапије. Од 2004. до 2010. године био је запослен у Спортском савезу општине Житиште, карате клубу "Дијамант",  као национални тренер селекција Карате федерације Србије и као координатор карате програма за особе с посебним потребама. Од 2014. до 2017. године вршио је функцију генералног секретара Спортског савеза града Зрењанина, а од 2017. године функцију помоћника градоначелника. Аутор је и коаутор више научно-истраживачких и стручних радова и монографија из области спорта и добитник више националних и регионалних признања. Носилац је мајсторског карате звања - други дан и освајач више националних и међународних медаља као спортиста. Од 2007. године учествује у креирању, спровођењу и промоцији програма рада с децом и особама с инвалидитетом. Добровољни је давалац крви више од 35 пута, ожењен, отац двоје деце. Члан је Српске напредне странке. 
 
 
 
Обраћајући се након избора за градоначелника, Симо Салапура је истакао да је осећај одговорности избором на ову функцију за њега, пре свега, изазов.
- Поверење које смо добили као коалиција, када смо на изборима заједно наступили на листи Српске напредне странке "Александар Вучић - За нашу децу" и победа коју смо заједно извојевали тада, у будућности мора и биће победа за град Зрењанин. Када сам преузимао место помоћника градоначелника, подједнако као и данас нисам имао сумње у то шта ми је чинити - визија Зрењанина као модерног града, града будућности, дубоко је усађена у мени, а и у наредном периоду та борба ће бити још енергичнија и посвећенија. Као спортиста, у животу сам, између осталог, научио да за одлучан дух не постоји реч "немогуће" и да нам је потребно да у свакој тешкоћи тражимо оно што је тражио Алберт Ајнштајн, а то је прилика да успемо - казао је у експозеу Салапура, осврнувши се и на актуелне проблеме присутне у Зрењанину.
 
 

- Кад објединимо све области и категорије, од комуналне и путне инфраструктуре, изједначавања услова живота у граду и на селу, инвестиција и пуне запослености свих радно способних суграђана, образовања и тенденције да у нашем граду оснујемо Банатски универзитет, здравства, културе, спорта, циљ је јединствен и јасан - бољи живот свих Зрењанинаца. Дужност ми је да се ухватим укоштац са свим проблемима и од њих нећу бежати, али нећу о њима олако говорити, ни обећавати брза и једноставна решења. Данас нећу детаљно говорити о фабрици воде, обилазници, аутопуту, кафилерији и свему ономе што се можда очекује као тема. Оно у шта желим да вас уверим када помињем ове теме, је да сам свестан недовршеног посла, који морамо завршити, како би Зрењанин кренуо још брже напред. На крају, дела морају говорити више од речи - поручио је нови градоначелник Зрењанина.   
 
Остаје забележен куриозитет да је, у години јубилеја Градске куће - два века од завршетка градње - и од како се у њој налази седиште локалне администрације, Симо Салапура први градоначелник који је изабран на ту функцију на заседању ван Градске куће. 
 
За чланове Градског већа изабрани су досадашњи чланови Славиша Влачић, др Миле Ковачевић, Драган Вулешевић, Јожеф Стојко и Радован Вишекруна, а нови чланови тог тела су Маринел Мендреа, Драган Гуџев, Дејан Дамјановић и Саша Кандић.
 
На данашњој седници изабран је и заменик председника Скупштине града, на тој функцији биће досадашњи председник Скупштине Оливер Митровић, док ће Немања Малинић бити на функцији заменика секретара Скупштине града. Горан Кнежевић обавестио је Скупштину уочи заседања да подноси оставку на мандат одборника, а током седнице усмено су оставку поднели и нестраначки кандидати  изабрани са листе "Александар Вучић - За нашу децу" Владимир Арбутинов, Ивана Тешић, Јасмина Вујанов и Мирослава Најдановски. Ступањем на нову функцију, мандат одборника престао је и Симу Салапури, Саши Сантовцу и Стојко Јожефу. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5761/SKupstina_Zrenjanin_18092020_0.jpg