Одржан радни састанак свих заинтересованих страна у вези са пројектом изградње аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац председавали су јуче радним састанком у вези са пројектом изградње аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад. Састанку су присуствовали представници Сектора за просторно планирање и урбанизам Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, представници ЈП “Завод за урбанизам Војводине” и зрењанинских јавних предузећа и установа, заинтересованих у свом домену за пројекат изградње аутопута, као и представници пројектантске куће ангажоване од стране кинеске компаније Чајна Шандонг Интернешнал, а на основу Меморандума о разумевању потписаног почетком године с Владом Републике Србије.
 
 
Након поступка раног јавног увида поводом израде Просторног плана подручја посебне намене коридора аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад, који је спроведен у периоду од 20. августа до 4. септембра ове године, разматран је извештај и примедбе, достављене од стране неколико јавних предузећа, установа и организација. 
 
Физичка и правна лица могла су у току трајања раног јавног увида да доставе примедбе на припремљени материјал, а све активности за спровођење раног јавног увида поверене су Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије. Именована је и стручна Комисија, која је у извештају констатовала све сугестије и примедбе, пристигле како са територије Града Зрењанина, тако и од стране других градова и општина, преко чије територије се планира траса аутопута. Јучерашњи састанак односио се на разматрање примедби у вези са делом предвиђене трасе на територији нашег града, с посебним акцентом на предложене две варијанте у градској зони Зрењанина - северној и јужној, а с циљем одабира коначног решења за које ће се радити пројекат. 
 
 
Како је раније објављено, приближна дужина будућег ауто-пута је 110 километара, а пројекат подразумева изградњу комплетног профила аутопута, између Новог Сада-Зрењанина и београдског насеља Овча (обилазница Београда), са свим путним објектима и денивелационим укрштањима. Такође планирана је и рехабилитација, модернизација и доградња постојеће мреже државних путева првог и другог реда у зони коридора. Процењена вредност изградње је око 600 милиона евра. 
 
Планирани коридор аутопута државног пута IА реда пролази или тангира грађевинска и катастарска подручја насеља Овча, (град Београд), Глогоњ, Јабука (град Панчево), Сефкерин, Баранда, Сакуле, Опово (општина Опово), Дебељача, Ковачица, Идвор, Црепаја (општина Ковачица), Арадац, Лукићево, Ечка, Стајићево, Мужља, Зрењанин, Перлез, Орловат, Фаркаждин, Чента (град Зрењанин), Ђурђево, Жабаљ (општина Жабаљ) и Каћ (град Нови Сад).
 
 
Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла, је приликом потписивања Меморандума о разумевању и изради планске и техничке документације за изградњу овог аутопута, да се ради о значајном пројекту о ком се доста причало, да је, практично, почела његова реализација и да је први корак израда планске и техничке документације. Радни састанак, одржан јуче у Зрењанину, иде у прилог тој изјави и први је у низу који ће бити одржани у наредном периоду.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5776/Simo_Autoput_0.jpg