Ово је највеће градилиште у Србији: кранови, машине и стотине радника подижу комплекс “Линглонг Тајр” на површини једнакој 200 фудбалских игралишта

Највеће градилиште у Србији, на површини од сто хектара, или 200 фудбалских игралишта, налази се тренутно у индустријској зони “Југоисток” у Зрењанину, где је у току реализација вишефазне градње производног комплекса компаније “Линглонг Тајр”. На целокупној површини стационирано је мноштво кранова, грађевинске механизације, на десетине транспортних возила, миксера и неколико стотина радника, који подижу пратеће објекте унутар градилишта обухваћеног оградом дужине четири километра. 
 
По обиму радова и приближној површини на којој се изводе, у рангу с овим градилиштем је “Београд на води”, али када су у питању директне привредне инвестиције, онда зрењанинско градилиште у овом тренутку превазилази оквире Републике Србије. “Линглонг Тајр” у комплекс за производњу пнеуматика инвестира скоро милијарду долара и то је, подсетимо, највећа директна страна инвестиција у Републици Србији и највећа привредна инвестиција у Зрењанину икада.  
 
 
Инвеститор “Линглонг Интернешнел Јуроп” Зрењанин одредио је за извођаче радова кинеске компаније “China Energy Engineering Group” (CEEC) и “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), које су ангажовале и бројне подизвођаче из Србије, укључујући и зрењанинске, a за пројектанта београдску фирму “Машинопројект Копринг”. У првој фази подижу се три улазне капије, две трафостанице и мрежа локалних електричних водова, а истовремено, у склопу друге фазе, изводе се радови на изградњи четвороспратне управне и пословне зграде за истраживање и развој, центра за рекреацију запослених и ресторана, резервоара и пумпне станице за хидрантску мрежу, као и 608 паркинг места. Рок за завршетак ових радова је 30. новембар ове, односно 1. септембар 2021. године, за другу фазу.  
 
Размере градилишта можда се најбоље могу сагледати помоћу мапе програма “Гугл Земља”, на чијој jе “најсвежијој” верзији видљива и парцела “Линглонга” у јеку радова. У поређењу с појединим деловима града, градилиште превазилази територију “Багљаша” десно од Булевара Вељка Влаховића - целокупну површину МЗ “Соња Маринковић”, а двоструко је веће од целе “Мале Америке”, оивичене Бегејом и језерима. Незнатно већу површину заузима и цела месна заједница “Жарко Зрењанин”, на чијој територији живи преко 7.500 становника. Приближне површине градилишта је и цела Мужљанска колонија, заједно са свим језерима Пескаре. Исте површине су и цело једно Стајићево или Лукићево. Површину од око 100 хектара заузима и комплетна индустријска зона “Багљаш”, заједно с пословним објектима у зони пута за Нови Сад и тржним центром “БИГ” (“Авив Парк”). 
 
 
За оне којима нису блиске те локалне релације, у поређењу с просечним фудбалским игралиштем димензија 100 х 50 метара, градилиште обухвата тачно 200 фудбалских терена. За сада оивичен магистралним путем Зрењанин - Београд и обилазницом око Зрењанина, будући комплекс “Линглонга”, као и комплетна индустријска зона “Југоисток”, како се планира, наћи ће се и у непосредној близини будућег ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5784/Ling_Long_102020_0.jpg