Седамдесет шест година од ослобођења града у Другом светском рату - херојство предака као залог за будућност

Град Зрењанин данас обележава Дан ослобођења у Другом светском рату. Седамдесет шеста годишњица од историјских догађаја 2. октобра 1944. године обележава се свечаним пријемом код градоначелника Зрењанина, евоцирањем сећања и полагањем венаца на спомен-обележја посвећена борби у Другом светском рату и пригодном изложбом у Народном музеју. 
 
Традиционално, обележавању Дана ослобођења присуствују представници амбасаде Руске Федерације у Србији и данас је гост Зрењанина био аташе за културу Денис Круглов. За њега је градоначелник Зрењанина Симо Салапура приредио пријем у свом кабинету, уз присуство заменика градоначелника Саше Сантовца, председника Скупштине града Чедомира Јањића, начелнице Средњобанатског управног округа Снежане Вучуревић, као и представника зрењанинског гарнизона Војске Србије и градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата  СУБНОР.
 
 
 
 
Ослобођење од фашизма граду су донеле здружене јединице Другог украјинског фронта Црвене армије и банатски партизански одреди из састава Народноослободилачке војске Југославије, након вишедневних крвавих борби на простору средњег Баната. У борбама је тих октобарских дана животе положило и 220 припадника Црвене армије, који почивају у спомен-костурници у парку на Багљашу. Њима је данас одата почаст, а венце су положили аташе амбасаде Руске Федерације Круглов, челници Града Зрењанина, делегације Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Градског одбора СУБНОР Зрењанин и руске компаније “Борец Србија”, која послује у нашем граду. У име Града Зрењанина венац су положили градоначелник Симо Салапура, заменик председника Скупштине града Оливер Митровић и секретар Скупштине града Светлана Грујић. Цвеће је положено и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и родољубима, које су у лето 1941. године на том месту погубили фашисти. 
 
 
 
 
Обележавању Дана ослобођења на Багљашу присуствовала су и два одељења ученика трећег разреда основне школе “Петар Петровић Његош”, учитељица Весне Марковић и Оливере Шекеровић. Њима је о догађајима из Другог светског рата приповедао професор историје Рако Томовић и поручио колико је важно присећати се тог периода наше прошлости и обележавати га. 
 
 
 
 
Венце на споменик Жарку Зрењанину положили су представници Града Зрењанина - заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и начелница Градске управе Јасмина Малинић - представници Средњебанатског округа, Војске Србије - Команде гарнизона Зрењанин, градског одбора СУБНОР, Јеврејске општине Зрењанин, компаније “Борец Србија”, а почаст ослободиоцима од фашизма одао је и аташе амбасаде РФ Денис Круглов.
 
Присутнима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, указујући на значај догађаја из октобра 1944. године и заједничко учешће руског и српског народа у оба светска рата и борбама за ослобођење од фашизма. Подсетио је на ратна страдања, која нису мимоишла становништво тадашњег Петровграда.
- Четири ратне године у нашем граду једнако су погодиле и борце против фашизма и грађане који су сматрали да их неће задесити било какво зло, уколико се не буду мешали у ратне сукобе. Наша Градска кућа, која ове године обележава пуна два века од завршетка градње, једино је у том периоду била тамница и складиште наоружања. У њој су затварани и мучени родољуби и антифашисти, и из њеног дворишта одвођени на губилишта или у логоре. У само једном дану, 18. августа 1941. године нестала је целокупна јеврејска популација, када је више од 1300 наших суграђана шлеповима са Бегеја одведено на пут без повратка. Та прва ратна година остаће упамћена и по страдањима младих људи, који су положили животе због својих идеала и жеље за слободом. На ободима града погубљени су Соња Маринковић, Ружа Шулман, Коча Коларов, њихови саборци и пријатељи, чију је младост сурово прекинуо фашизам. У првим данима 1942. године, на православни Божић, десио се и “Крвави јануар” и нова страдања наших суграђана, али ни тај, ни сви други злочини окупатора, нису могли да угуше све јачи и бројнији народни отпор, све до коначне слободе, на данашњи дан, 1944. године - казао је Сантовац и додао да су српски и руски народ, на страни савезника, дали немерљив допринос коначној победи у Другом светском рату. Раме уз раме с њима, како је рекао, били су припадници и других народа који вековима живе на овим просторима, и у борбама су страдали и Мађари, Словаци, Румуни, Русини. 
 
 
 
 
Још је додао да и ову годишњицу ослобођења дочекујемо и обележавамо с поносом и на сигурном историјском путу.
- Зрењанин је међу срединама са најповољнијим привредним окружењем и највећим инвестицијама у земљи. Предстоје нам велики пројекти у области инфраструктуре, а упоредо с њима уложићемо све снаге у решавање наслеђених и свих других проблема. Основа свега је привредни развој и пуна запосленост наших суграђана, а у таквом амбијенту може се више улагати и у образовање, здравство, социјалну заштиту, спорт, комуналне делатности. Стварањем што бољих услова за живот и рад на најбољи начин чувамо успомену на наше славне претке и на све оно за шта су се борили у оба светска рата - поручио је заменик градоначелника Саша Сантовац.
 
 
 
 
Након централне свечаности код споменика Жарку Зрењанину, аташе амбасаде Руске Федерације и представници Града Зрењанина посетили су салон Народног музеја, где је постављена изложба “Смрт фашизму!”, ауторке Владиславе Игњатов, посвећена ослободилачкој борби у Петровграду од 1941. до 1944. године, с акцентом на ослобођење града. Изложба ће бити доступна грађанству до 15. новембра.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5770/2_oktobar_2020_0.jpg