Дан ослобођења града у Првом светском рату: речи и дела славних предака водиља и путоказ за суочавање са новим изазовима

Град Зрењанин обележава данас сто другу годишњицу од ослобођења града у Првом светском рату, датум који се прославља и као Празник града. У специфичним епидемиолошким условима, програм прославе је овога пута сведен на мање дешавања, али је, као и сваке године, положено цвеће на спомен-обележја посвећена личностима и догађајима из Првог светског рата, одата је почаст херојима и ослободиоцима града и приређена је пригодна изложба у Народном музеју, посвећена Првој српској добровољачкој дивизији.  
 
 
 
 
Обраћајући се пред окупљенима на Тргу слободе, испред споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, градоначелник Симо Салапура поручио је да настављамо да следимо славни пут наших предака и поштујемо њихова херојска дела. 
- Обележавајући годишњицу примирја у Великом рату, истакли смо да је он у тадашњем Великом Бечкереку завршен шест дана касније. На понос и част свима нама, завршен је без проливања крви и већих сукоба, заслугом Српског народног одбора и српске војске, која је прешла епски ратни пут, ослобађајући Матицу од Солунског фронта, све до реке Мориш на северу, где год је било српског живља које је вековима тежило уједињењу са Србијом - подсетио је Салапура на историјске догађаје од пре нешто више од једног века. 
 
Нагласио је да период Првог светског рата спада међу најтеже, али и најславније периоде у историји српског народа, да је Србија поднела огромне жртве, и да је наша дужност и обавеза да се поклањамо сенима предака, који су положили животе у борби за отаџбину и слободу коју и данас имамо.
- Обраћајући се 17. новембра 1918. године са балкона Жупанијске зграде, пуковник Драгутин Ристић је, у име српске војске, објавио ослобођење Великог Бечкерека и поручио целокупном становништву, без разлике у народности и вери, да ће имати заштиту његову и херојске српске војске. Посебним се речима обратио својим сународницима, који су ослободиоце дочекали с до тада невиђеним одушевљењем. С балкона се обратио и др Славко Жупански, истакнути народни вођа, надахнуто говорећи о српској војсци, “дичним соколовима, који су се пробили кроз кишу куршума; од Солуна до Великог Бечкерека, сваки педаљ земље натопили крвљу и славом, и својој браћи донели давно жуђену слободу”. Одзвањају њихове речи и поруке овим тргом до данашњих дана. Оне су нам и водиља и путоказ за суочавање с обавезама, проблемима или препрекама које се пред нас свакодневно постављају, оне су нам подстрек да сви пружимо максимум, како би их решавали и пребродили на најбољи могући начин - поручио је градоначелник. 
 
 
 

Осврнуо се и на актуелни тренутак и тешкоће с којима се суочавамо. 
- Данас се суочавамо с новим великим изазовима, пре свега са импeративом да очувамо здравље становништва и наш здравствени систем. Нисмо могли да претпоставимо да ћемо имати овакву годину, нити да ће нас ставити пред оваква искушења. Сигуран сам да ћемо их заједно превазићи, да ће економски и привредни развој града бити изражен у још већој мери и да ће већ наредне године бити реализовани сви започети и планирани пројекти. Посебну захвалност изражавам нашим лекарима и медицинском особљу, за све напоре које чине у борби против епидемије и у томе имају нашу пуну и безрезервну подршку - истакао је градоначелник Салапура и упутио јасну поруку суграђанима:
 
 
 
 
- Свим суграђанима желим, пре свега, добро здравље, поручујем свима и апелујем да поштују све мере заштите и буду одговорни према себи и другима, да се сви што пре вратимо у нормалне животне токове, да размишљамо о новим радним местима, инвестицијама и пројектима који ће допринети да наш град буде још боље место за живот и рад.
 
На Тргу слободе одржана је централна свечаност, а осим полагања венаца од стране више делегација, служен је помен ослободиоцима и пригодним се речима обратио и Милан Бјелогрлић, публициста и председник Удружења чланова и пријатеља Матице српске у Зрењанину. Глумац Народног позоришта “Тоша Јовановић” Милан Кочаловић говорио је стихове песме “Отаџбина” Ђуре Јакшића.  
 
У име Града Зрењанина венац на споменик краљу Петру положили су градоначелник Симо Салапура и председник Скупштине града Чедомир Јањић. Венце су положили и представници Средњебанатског управног округа, Команде за развој Банатске бригаде и гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Одбора за обнову споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, Организације “Светосавље”, Удружења чланова и пријатеља Матице Српске и Српског народног покрета “Светозар Милетић”, као и представници градских одбора Српске напредне странке и Демократске странке Србије.  
 
 
 
 
У току преподнева положени су венци на спомен-костурницу српским и руским ратницима на Граднуличком гробљу и служен помен. У име Града Зрењанина венац су положили заменик председника Скупштине града Оливер Митровић и заменик начелнице Градске управе Милош Королија. Они су потом положили венце и на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу - Бригадиру, команданту Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, познатог као “Гвоздени пук”, војне јединице српске војске која је 17. новембра 1918. године ослобободила тадашњи Велики Бечкерек. У град је умарширала управо улицом која данас носи име Бригадира Ристића и на чијем се почетку налази спомен-плоча посевећена том војсковођи. 
 
 
 
 
Представници града, начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић и заменик секретара Скупштине града Немања Малинић одали су пошту Војводи Петру Бојовићу, једном од четворице највећих српских војсковођа у Првом светском рату, команданту Прве армије српске војске. На спомен-бисту Војводи Бојовићу, на почетку улице која носи његово име, венац су положили и представници Команде за развој Банатске бригаде и гaрнизона Војске Србије у Зрењанину и Удружења ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца. 
 
Цвеће је данас положено и на спомен-плочу посвећену српским добровољцима из Првог светског рата, у порти храма Успења Пресвете Богородице. Месни одбор ратних добровољаца у Петровграду подигао је 1936. године, поред главног улаза у храм Успења Пресвете Богородице, спомен-плочу са именима 115 погинулих и умрлих добровољаца из нашег града. Они су, током ратних година, прелазили пут од Источног до Солунског фронта, а неки од њих, у победоносном походу српске војске, стигли су новембра 1918. године до свог Великог Бечкерека, као ослободиоци. Пошту су им, у име Града Зрењанина, одали Јелена Драгић и Немања Малинић
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5805/Praznik_Grada_Zrenjanina_0.jpg