Градоначелник у посети породици Лучић, поводом Међународног дана особа с инвалидитетом

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Зрењанина Симо Салапура и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић посетили су данас нови дом породице Лучић, у највећем градском насељу “Багљаш”. Студенткињу из Зрењанина Љиљану Лучић и њеног оца Милана прошлог петка упознала је и најшира јавност у Србији, захваљујући емисији “С Тамаром у акцији” и ангажовању и Града Зрењанина на изградњи њихове куће.
 
Градоначелник је Љиљани Лучић, студенткињи Техничког факултета “Михајло Пупин” у Зрењанину, уручио решење о регресирању путних трошкова до факултета. У ту сврху биће ангажован такси превоз, а трошкове ће сносити Град Зрењанин. 
 
 
 
С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију и проглашену ванредну ситуацију на територији Града Зрењанина, изостао је ове године традиционални сусрет у Градској кући челника локалне самоуправе и представника свих удружења и организација која окупљају особе с инвалидитетом. То, међутим, не умањује значај комуникације коју је Град Зрењанин успоставио с таквим удружењима и неће утицати на опредељење да им се помогне и разговара о њиховим потребама и проблемима. 
 
Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и искљученост из друштва. 
 
 
Одељење за економске и социјалне проблеме особа са инвалидитетом Уједињених нација позива да се Међународни дан особа са инвалидитетом ове године обележи широм света са темом „Изградити бољи свет после ковида- инклузиван, приступачан и одржив за све особе“.
 
Преко милијарду људи, или приближно 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета. Широм света, особе са инвалидитетом се суочавају са бројним баријерама које их искључују из пуног и ефикасног учествовања у друштвеним токовима - у погледу образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5818/Poseta_porodici_Lucic_0.jpg